The Economist: Дефіцит води очікує Австралію, Європу та Америку до 2050 року. Скорочення витрат на це вже не вплине

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
The Economist: Дефіцит води очікує Австралію, Європу та Америку до 2050 року. Скорочення витрат на це вже не вплине

Fátima Fuentes / Unsplash

Дослідники стверджують, що зміна клімату та зростання населення можуть призвести до дефіциту води на землі і цього не зможуть компенсувати навіть зусилля щодо більш ефективного використання води в муніципальних і промислових секторах. Про це повідомляє видання The Economist.

Результати досліджень показують, що скорочення водокористування в сільському господарстві, ймовірно, буде грати головну роль в обмеженні нестачі води в майбутньому. Вчені використовували різні глобальні кліматичні моделі, щоб подивитися на майбутні кліматичні сценарії і те, як вони можуть вплинути на водопостачання і попит на воду.

Автори доповіді підкреслили, що 97,5% всієї води на Землі є солоною, ще 1,75% заморожено на полюсах, у льодовиках або у вічній мерзлоті. Таким чином, людству для користування залишається тільки 0,75% доступної води планети, майже вся з якої є підземними ґрунтовими водами.

У дослідженні також враховується зростання населення. Воно показує, що зміна клімату і зростання населення можуть становити серйозні проблеми в деяких регіонах США, особливо в центральній і південній частинах Великих рівнин, у південно-західних і центральних штатах, у тому числі в Каліфорнії, а також у деяких районах на півдні.

Дослідники зʼясували, навіть зниження рівня водоспоживання на душу населення буде недостатнім, щоб уникнути нестачі води через сукупний вплив зростання населення та зміни клімату.

Автори дослідження розглянули різні адаптивні стратегії для зниження прогнозованого браку води, як-от збільшення ємності водосховища, відкачування більшої кількості води з підземних водоносних горизонтів і відведення більшої кількості води зі струмків і річок.

Збільшення розмірів водосховищ не виглядає багатообіцяючим для запобігання браку води, особливо в тих частинах США, які, як очікується, стануть більш сухими в міру зміни клімату.

Навіть оцінка останньої щорічної доповіді про розвиток водних ресурсів ООН викликає певний розпач. Зазначають, що 1,9 млрд людей, з яких 73% в Азії, живуть у районах, де вода потенційно сильно обмежена. Тим часом, глобальне водокористування за останні 100 років збільшилось в шість разів і очікується, що до 2050 року воно збільшиться ще на 20—50%.

Третина найбільших систем підземних вод у світі перебуває під загрозою висихання. Таким чином, очікується, що число людей, що живуть в умовах сильного дефіциту води, до 2050 року зросте до 3,2 млрд, і це будуть люди не лише з бідних країн. Австралія, Італія, Іспанія і навіть Америка відчуватимуть гостру нестачу води.

Три основні чинники сприятимуть подальшому зростанню попиту: населення, процвітання і зміна клімату. Очікується, що у 2050 році кількість людей у ​​світі зросте до 9,4—10,2 млрд. Велика частина збільшення населення припадатиме на Африку і Азію, які вже відчувають нестачу води.

Подальше скорочення запасів підземних вод могло б допомогти зменшити майбутню нестачу в багатьох областях, але воно повʼязане з серйозними соціальними та екологічними витратами. Щоб уникнути цих витрат, підвищення ефективності зрошення повинно стати першочерговим завданням, і подальша передача води з сільського господарства в інші сектори матиме важливе значення, вважають автори дослідження.

Щоправда, дослідження показує загальну тенденцію, і не розглядало кожне місто, округ та їх екологічні й економічні умови для дефіциту води.