Вночі: жертвами торнадо в США стали десятки людей, на парламентських виборах в Естонії перемогла опозиція, а Гуайдо повертається до Венесуели та закликає до нових протестів

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Через торнадо в Алабамі загинули десятки людей

В результаті двох торнадо в штаті Алабама, які накрили округ Лі увечері 3 березня за місцевим часом, загинули не менше 22 осіб, деякі люди вважаються зниклими безвісти. Медичний центр східної Алабами повідомив, що прийняв понад 40 постраждалих пацієнтів та очікує прийняти ще більше. У всьому штаті оголошено режим надзвичайного стану, кілька десятків тисяч людей залишилися без світла, всі школи округу Лі 4 березня будуть закриті.

На парламентських виборах в Естонії перемогла опозиційна «Партія реформ»

Найбільша опозиційна «Партія реформ» Естонії перемогла на парламентських виборах, які завершилися в країні в неділю, 3 березня. За неї проголосували 28,9% виборців. Партія може розраховувати на 34 парламентських мандати зі 101. У колишньому складі парламенту в неї було на чотири місця менше. Її голова Кая Каллас (Kaja Kallas) набрала рекордну кількість голосів: її підтримали понад 20 тисяч виборців. Праволіберальна, що представляє інтереси великого капіталу «Партія реформ» виступає за зміну податкової політики, збереження жорсткого курсу щодо громадянства і перевення російських шкіл та дитячих садків на естонську мову навчання.

За правлячу партію «Центр» проголосували 22,9% виборців. Вона отримає 26 мандатів. Центристів традиційно підтримує російськомовне населення.

Гуайдо повертається до Венесуели

Лідер опозиції та тимчасовий правитель Венесуели Хуан Гуайдо вирішив повернутися у країну після поїздки до держав Латинської Америки, які є союзниками США. У неділю, 3 березня, на еквадорському військовому літаку він залишив місто Салінас. Гуайдо планує очолити нові протести проти президента Ніколаса Мадуро в Венесуелі і ризикує, що його можуть арештувати в країні .

«Я оголошую про своє повернення в країну. Я закликаю жителів Венесуели в усій країні мобілізуватися завтра об 11:00», — написав Гуайдо в Twitter напередодні.

США обʼєднують посольство й генконсульство в Єрусалимі

Офіційний Вашингтон оголосив про обʼєднання посольства й генконсульства США в Єрусалимі в єдину дипмісію та пообіцяв не скорочувати надання послуг в межах повноважень обох дипломатичних представництв.

«Це не означає зміну політики США стосовно Єрусалиму, Західного берега або сектора Гази. Як заявив президент [Трамп], Сполучені Штати й надалі не займають будь-якої позиції щодо питань остаточного статусу, включаючи кордони або лінії розмежування», — підкреслили в Держдепартаменті США.