Пакистан продовжив заборону на польоти. Повітряний простір відкриють 5 березня

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Пакистан відновив польоти у багатьох аеропортах, але до ранку вівторка продовжив заборону на використання свого повітряного простору через загострення конфлікту з Індією.

«Тепер повітряний простір Пакистану буде залишатися закритим до 8:00 UTC [10:00 за Києвом] 5 березня 2019 року», — повідомляє Управління цивільної авіації країни.

У кінці лютого Пакистан закрив свій повітряний простір, в результаті тисячі пасажирів застрягли в аеропортах Азії, зокрема й українці. Згодом авіакомпанії змогли перенаправити через Китай багато рейсів, які зазвичай проходять над Пакистаном. У пʼятницю, 1 березня, Пакистан відновив приватні польоти в чотирьох аеропортах . З того часу відкрилися ще два аеропорти, заявило Управління цивільної авіації країни.

«Деякі аеропорти відкриті», — сказав агентству Reuters представник управління Мустафа Байг 4 березня. За його словами, аеропорти в столиці Ісламабад, південному портовому місті Карачі, а також у великих містах Лахор, Пешавар, Кветта і Фейсалабад частково функціонують.

Він не пояснив, чому відкриття повітряного простору, спочатку заплановане на понеділок, відклали.

Reuters зазначає, що часткове відновлення польотів слідує за тижнем напруженості, яка, схоже, слабшає після того, як Пакистан відпустив індійського пілота, збитого під час повітряного зіткнення над спірним районом Кашмір в середу, 27 лютого.

  • 26 лютого Індія заявила про «випереджувальний авіаудар» по бойовиках на підконтрольній Пакистану частині регіону Кашмір. Цей авіаудар — перший з 1971 року — став відповіддю Індії на нещодавній теракт, в якому загинули десятки індійських військовослужбовців. Після цього обстріли поновилися між двома країнами.
  • Посольство України в Індії закликало українців утриматися від поїздок в індійські штати Джамму і Кашмір, а також у північні та західні райони штатів Панджаб і Хімачал-Прадеш.