Суд Мінська оголосив вирок головреду TUT.BY Марині Золотовій. Її оштрафували на $3600 за «незаконний доступ до стрічки новин державного інформагентства БелТА»

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Суд Мінська оголосив вирок головреду TUT.BY Марині Золотовій. Її оштрафували на $3600 за «незаконний доступ до стрічки новин державного інформагентства БелТА»

Natalia Fedosenko \ TASS via Getty Images

У понеділок, 4 березня, суд Заводського району Мінська оголосив вирок у «справі БелТА». Суд визнав головреда TUT.BY Марину Золотову винною у справі про «крадіжку новин» і засудив до штрафу у 7 650 рублів ($3 575, або майже 100 тис. грн). Підписка про невиїзд залишається в силі, доки вирок не набув чинності, повідомляє видання TUT.BY.

Суддя Олександр Петраш також постановив стягнути з Золотовой шість тисяч рублів ($2 804) на користь БелТА за послуги адвокатів. Журналістам TUT.BY повернуть вилучені телефони та диски. Вирок ще не набув чинності, отже він може бути оскаржений. Однак Марина Золотова ще не знає, чи буде його оскаржувати.

«Я поки що не визначилася, чи буду оскаржувати. Ви знаєте, що статистика за виправдувальними вироками — 0,2%, тому, чесно кажучи, на такий вирок не розраховувала і не очікувала. Мене потішило, що вирок виявився більш мʼяким, ніж просив прокурор. Поки хочеться відпочити. Спасибі журналістам, що стежили, і спасибі моїм рідним», — заявила на суді Золотова.

Марину Золотову затримали в серпні 2018 року разом з іншими журналістами видання TUT.BY. Їх підозрювали в несанкціонованому перегляді нотаток державного інформагентства БелТА за закритою передплатою. Марина Золотова дві доби пробула в ізоляторі тимчасового утримання. Євросоюз, Рада Європи, США, а також міжнародні правозахисні організації підтримали білоруських журналістів та редакцію.

Золотову підозрювали відразу за двома статтями Кримінального кодексу Республіки Білорусь: ч. 2 ст. 349 (несанкціонований доступ до компʼютерної інформації, вчинений з іншої особистої зацікавленості та такий, що завдав суттєвої шкоди) і ч. 2 ст. 425 КК (бездіяльність посадової особи). Але висунули звинувачення за останньою статтею.

У Білорусі цей процес називають унікальним, адже вперше за роки незалежності країни судять головного редактора ЗМІ, якого звинувачують у посадовому злочині.