National Interest: В Міноборони США розробляють тактичні тунелі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
National Interest: В Міноборони США розробляють тактичні тунелі

U.S. Department of Defense / Flickr

В Управлінні перспективних дослідницьких проектів Пентагону (Defense Advanced Research Projects Agency) почали розробку програми з використання тактичних тунелів на полях битв.

Як повідомляє National Interest, американські фахівці мають намір виробити сучасний підхід до тунелебудування. Мова йде про розробку ефективних методів буріння та будівництва підземних лазів, які будуть застосовуватися американськими військовими для доставки продовольства та боєприпасів, а також для евакуаційних місій.

У DAPRA також пропонують особливу програму навчання, яка допоможе військовим результативно взаємодіяти у бойових ситуаціях. На реалізацію проекту передбачено витратити $11 мільйонів.

У той же час, в DAPRA технологію тунелів називають дорогою і «не цілком безпечною».

«Жодна з військових спеціальностей не передбачає навчання будівництва тактичних тунелів, і немає ніяких технологій або обладнання, яке дозволяло б прокладати та використовувати тунелі», — зазначає видання.

Про перспективу тунельної тактики американські військові знають не з чуток, оскільки вже мали гіркий досвід. Під час Другої світової війни у боях за острів Іводзіма японські частини завдали серйозних втрат американцям завдяки саме тунельній системі на острові. За часів Вʼєтнамської війни партизани спорудили цілу мережу тунелів, які створювали військам США чималі проблеми. Таку ж тактику можна бачити і в Сирії — терористи «Ісламської держави» також використовують мережу лазів для швидких атак і відступів.