The Telegraph: Російські найманці з «ПВК Вагнера» підтримують лідера лівійських повстанців Халіфі Хафтару

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
The Telegraph: Російські найманці з «ПВК Вагнера» підтримують лідера лівійських повстанців Халіфі Хафтару

Sergei Savostyanov \ TASS via Getty Images

Близько 300 бійців російської «ПВК Вагнера» (приватної військової кампанії) допомагають Лівійській національній армії та її командувачу Халіфі Хафтару. Про це з посиланням на власні джерела повідомляють The Telegraph та The Times.

Як пишуть видання, «вагнерівці» займаються безпекою портів Тобрук і Дерна для російського флоту. З січня армія Хафтара бере під контроль нафтові родовища в країні, а «ПВК Вагнера» поставляла їй для цього артилерію, танки, дрони і боєприпаси. На цьому тлі Хафтар та лідер міжнародно визнаного уряду Лівії провели зустріч і погодилися з необхідністю проведення виборів, хоча їх дату не встановлено. У разі успіху операції російські найманці незабаром зможуть контролювати потік нафти до південної Європи, стверджує джерело The Telegraph в уряді.

Журналісти зазначили, що новина про причетність російських найманців до війни в Лівії перегукується з інформацією про зусилля РФ з розширення впливу в Африці. Арсенал Москви охоплює різноманітні методи – від збройових та енергетичних угод до надання прихованої військової та політичної підтримки. За інформацією журналістів, найманці «ПВК Вагнера» працюють в Центрально-Африканській Республіці та Судані, а також на Мадагаскарі.