Тримайтесь подалі від стін та дивіться нижче за рівень очей. Як вижити в агресивному натовпі? (інструкція)

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Міністерство внутрішніх справ опублікувало інструкцію від Державної служби з надзвичайних ситуацій, яка має допомогти вижити в агресивному, неконтрольованому натовпі. Одне з головних правил — важливо не втрачати самоконтроль та триматися на ногах. Також не можна йти проти натовпу.

«Глибоко вдихніть, замкніть руки в замок і трохи в боки. Ноги піднімайте вище, не ставайте навшпиньки, спирайтеся на повну стопу», — зазначають рятувальники.

У місця масового скупчення людей слід одягати речі, які не будуть заважати руху, не взувати черевики на підборах або зі шнурками, пам’ятати про розташування аварійних виходів у приміщенні та не носити аксесуари, за які вас можуть легко схопити.

Щоб вийти з натовпу, дотримуйтесь 5 головних правил:

  • зберігайте спокій,
  • не створюйте тисняву,
  • пропускайте дітей і людей похилого віку,
  • користуйтесь сходами,
  • дійте організовано.

Щоб вийти з натовпу, рухайтеся разом з людьми, поступово зміщуючись по діагоналі до краю. Але тримайтеся подалі від стін, виступів та решіток.

В агресивному натовпі доречно дивитися нижче від рівня очей людини, але не в підлогу. У разі падіння згорніться у клубок, закрийте руками потилицю, не спирайтеся на руки. Спробуйте встати, зробивши ривок корпусом і спершись на коліно», — рекомендують рятувальники.