Путін підписав указ про вихід Росії з ракетного договору зі США

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Путін підписав указ про вихід Росії з ракетного договору зі США

Пресслужба президента російської федерації

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про припинення Москвою виконання Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД), який був підписаний зі США у 1987 році.

Про це повідомляє прес-служба Кремля.

У тексті указу йдеться, що Росія призупинила свою участь у Договорі «до усунення США допущених ними порушень зобовʼязань за названим Договором або до припинення його дії».

Указ набрав чинності з дня підписання.

  • Договір між СРСР та США підписали Михайло Горбачов та Рональд Рейган 8 грудня 1987 року, під час радянсько-американської зустрічі на вищому рівні у Вашингтоні. Ця угода вперше в історії дозволила ліквідувати цілий клас озброєнь: сторони зобовʼязалися знищити всі комплекси балістичних і крилатих ракет наземного базування середньої (1000—5500 км) і малої (від 500 до 1000 км) дальності, а також не створювати, не випробовувати й не розгортати такі ракети в майбутньому.
  • 1 лютого держсекретар Майкл Помпео оголосив, що США виходять з Договору про ракети середньої і малої дальності (ДРСМД) з Росією. Після цього президент Володимир Путін заявив, що Росія теж виходить з Договору.
  • 20 лютого Путін назвав «грубим порушенням» Договору про ракети середньої та малої дальності те, що США розмістили в Румунії та Польщі ракети-мішені. Він пригрозив у відповідь новими видами озброєння.