Ватикан відкриє архіви Папи Пія XII. Його засуджували за нейтралітет у питанні Голокосту

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Ватикан відкриє свої архіви, які стосуються часів Другої Світової війни і понтифікату Пія ХІІ в той час, повідомляє Vatican News.

За словами Папи Римського Франциска, це зроблять 2 березня 2020 року — у день 80-річчя сходження на Святий престол Папи Пія XII. Як пише видання, архіви охоплюють період з 1939 по 1958 рік. Загалом доступними стануть понад 150 тисяч документів.

Хто такий Пій XII

Єпископ Еудженіо Пачеллі, 260-й Папа Римський. Очолював католицьку церкву з 1939 по 1958 рік. У 1967 почався процес його беатифікації (прирахування до лику блаженних). Однак процес призупинили через протести єврейських громад.

Головна претензія до Пія XII полягала в тому, що він рішуче не засудив Голокост, бо слідував політиці нейтралітету Ватикану. У той же час в папських публікаціях і документах Пій XII засуджував антисемітизм, расові переслідування, тоталітаризм і війну. У Ватикані стверджують, що завдяки тонкій дипломатичній лінії у стосунках з нацистською Німеччиною і фашистською Італією Пій XII зміг врятувати тисячі євреїв.