У Лондоні чоловіка вилікували від ВІЛ. Це другий випадок у світі

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
У Лондоні чоловіка вилікували від ВІЛ. Це другий випадок у світі

Britta Pedersen / picture alliance via Getty Images

У столиці Великої Британії Лондоні лікарі зафіксували другий у світовій історії випадок вилікування від вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ), пише The Guardian.

ВІЛ-інфікованому чоловіку пересадили кістковий мозок від донора з генетичною мутацією, завдяки якій він має підвищену стійкість до вірусу імунодефіциту.

У пацієнта діагностували ВІЛ у 2003 році, а в 2012-му в нього виявили рак крові. Пересадка кісткового мозку була його єдиним шансом вижити.

Із моменту операції минуло три роки, вже понад півтора року чоловік не приймає антиретровірусну терапію. Тести показали, що вірусу в організмі пацієнта немає.

Лікар Равіндра Гупта називає свого пацієнта «функціонально вилікуваним», але попереджає, що говорити про абсолютний успіх операції ще зарано.

Уперше ВІЛ-інфіковану людину вдалося вилікувати у 2017 році в Берліні. Пацієнту — американцю Тімоті Брауну — теж пересадили стовбурові клітини кісткового мозку. Чоловік досі здоровий.

Як пише The Guardian, лікарі не прогнозують високу популярність цьому виду лікування від ВІЛ. Пересадка кісткового мозку — дуже дорога та небезпечна операція, а кількість донорів із потрібною мутацією невелика.