Суд дозволив екстрадувати до Португалії засновника Football Leaks Руї Пінто. Він «злив» секретні документи про FIFA, Роналду і Ніколя Саркозі

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Суд дозволив екстрадувати до Португалії засновника Football Leaks Руї Пінто. Він «злив» секретні документи про FIFA, Роналду і Ніколя Саркозі

Jannes Glas / Unsplash

У вівторок, 5 березня, угорський суд схвалив екстрадицію до Португалії засновника групи Football Leaks, що зламувала бази даних футбольних організацій та клубів та оприлюднила конфіденційну інформацію. Йому загрожує до 10 років вʼязниці, повідомляє сайт Yahoo Sports.

30-річного португальця Руї Пінто затримали у власному офісі в Будапешті за ордером на арешт, виданим Португалією. Його підозрюють у крадіжці документів з електронної бази лісабонського клубу «Бенфіка». Затриманого вважають одним із засновників хакерського сайту Football Leaks.

За версією слідства, Руї Пінто займається зламом баз даних і поштових серверів провідних футбольних клубів з 2015 року. Football Leaks традиційно поширює скандальну футбольну інформацію. У листопаді Football Leaks оприлюднив фінансові документи, в яких йдеться про хабарництво та корупцію у FIFA, якою керує Джанні Інфантіно. Оприлюднення цих документів призвело до розслідувань у кількох європейських країнах.

Минулого місяця в інтервʼю газеті Expresso Пінто заявив, що Португалія саботує його розслідування, якими він допомагає боротися з корупцією. Також він виступив на телебаченні.

Яку інформацію оприлюднили Football Leaks?

Football Leaks оприлюднили розслідування про те, що Жозе Моуріньо будував схеми приховування від податкових органів з 2008 року, а пізніше, коли був головним тренером «Реалу», попався на приховуванні прибутків. Така ж доля спіткала нападника «Реалу» Кріштіану Роналду. Потім стало відомо, що насправді «Барселона» платить Мессі понад €100 млн на рік. А Лука Модріч підписав контракт з «Реалом», розірвання якого обійдеться йому в €500 млн.

Також стало відомо, що у 2010 році президент Франції Ніколя Саркозі пообіцяв еміру Катару перемогу в голосуванні за право приймати у себе ЧС-2022 в обмін на інвестування в «ПСЖ» і запуск у Франції спортивного телеканалу.

Катар отримав Чемпіонат світу, фонд Qatar Sports Investments у 2011 році придбав «ПСЖ», а в 2012 році у Франції був запущений кабельний спортивний канал beIN Sport, який контролює холдинг «Аль-Джазіра».