Нобелівську премію з літератури вручать одразу за два роки. У 2018 році її скасували через скандал у Шведській академії

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Шведська академія вирішила поточної осені одночасно вручити Нобелівські премії з літератури за 2018 і 2019 роки, повідомляють на сайті фонду Нобеля.

У заяві зазначають, що Фонд Нобеля і Шведська академія «підтримували тісний діалог щодо проблем навколо цієї премії та схвалили низку важливих змін до процесу її присудження».

Тепер у доборі кандидатів на здобуття премії братимуть участь пʼять незалежних експертів, які не є членами Шведської академії.

Також, згідно із заявою, зараз у Шведській академії вивчають можливість ввести обмеження на строки членства в академії і планують забезпечити більшу відкритість у питаннях, повʼязаних з фінансами.

Чому премію не вручали минулого року?

Скасувати вручення довелося після того, як 8 з 18 членів Нобелівського комітету подали у відставку навесні 2018 року. Таке рішення було прийнято після скандалу навколо відомого шведського фотографа і режисера Жана-Клода Арно, якого майже два десятки жінок звинуватили в сексуальних домаганнях.

Під час журналістського розслідування зʼясувалося, що деякі проекти Арно фінансувалися з Нобелівського фонду. Також зʼясувалося, що у складі Шведської академії, яка затверджує фінансування, перебуває дружина Арно, поетеса і драматург Катаріна Фростенсон. Крім того, стало відомо, що вона разом з чоловіком володіє культурним центром, який отримував дотації від Академії.