Православна церква України звернулась до ООН та ОБСЄ через тиск у Криму та на Донбасі

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Православна церква України звернулась до ООН та ОБСЄ через тиск у Криму та на Донбасі

Гонтар Володимир / УНІАН

Через тиск на духівництво і вірян Православної церкви України в анексованому Росією Криму та на окупованому Донбасі ПЦУ звернулася до Організації об’єднаних націй (ООН), Організації з безпеки та співробітництва у Європі (ОБСЄ), країн-гарантів «Мінського процесу», до Європейського Союзу та загалом до усіх демократичних держав. Про це йдеться в заяві Священного Синоду церкви .

ПЦУ закликає «вплинути на тих, від кого на цих територіях залежить прийняття рішень, щоби припинити ескалацію гонінь на церкву».

«Заявляючи про нібито «гоніння» щодо Московського патріархату в Україні, російські церковні та державні діячи замовчують та ігнорують численні факти справжніх переслідувань, яких зазнають віруючі різних українських церков і релігійних організацій, зокрема нашої церкви, на окупованих Росією українських територіях Донбасу та в Криму», — зазначено в заяві.

ПЦУ наголошує, що вже понад п’ять років з боку російської влади не припиняються утиски Кримської єпархії української церкви, яку очолює архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент.

«Найновіші події з цього ряду — намагання відібрати приміщення, в якому знаходиться кафедральний храм святих Володимира і Ольги в Сімферополі та тиск на громаду храму в Євпаторії», — додали в ПЦУ.

  • 3 березня на центральному автовокзалі Сімферополя затримали архієпископа Кримської єпархії Православної церкви України Климента. Він є також главою Православної місії допомоги жертвам порушення прав людини і особам, позбавленим волі. Архієпископ Климент планував відвідати судове засідання політвʼязня Павла Гриба в Ростові-на-Дону.
  • Спочатку архієпископа звинувачували у крадіжці речей з церкви. Згодом статтю змінили — нібито його запідозрили у нецензурній лайці в публічному місці.
  • Увечері 3 березня архієпископа Климента відпустили. Сам він заявив, що російські силовики в анексованому Криму не закрили справу проти нього та можуть і далі переслідувати його.