Повідомити за 45 діб і взяти на борт лоцмана. Росія склала нові правила для іноземних суден при проході Північним шляхом

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Повідомити за 45 діб і взяти на борт лоцмана. Росія склала нові правила для іноземних суден при проході Північним шляхом

Abo Shoten

Уряд Росії сформував нові правила проходу іноземних військових і цивільних кораблів через Північний морський шлях (ПМШ). Судна зобовʼяжуть повідомляти про свої плани за 45 днів до проходу через шлях і брати на борт російського лоцмана.

Про це повідомляє видання «Известия» з посиланням на офіційний документ.

Іноземні судна повинні будуть вказати параметри корабля, його назву та технічні характеристики. Військових зобовʼяжуть повідомляти звання та прізвище капітана.

У випадку аварійних ситуацій іноземні кораблі будуть повідомляти найближчі російські порти або військово-морські бази. За необхідності, на допомогу їм висилатимуть криголами.

Варто відзначити, що у проході можуть і відмовити. У разі неузгодженого з РФ проходу через ПМШ, російська сторона може заарештувати судно або навіть знищити його.

Влада РФ вважає, що Північний морський шлях є «суто російськими прибережними водами», а тому залишає за собою право встановлювати будь-які правила. При цьому представники США неодноразово відзначали, що ПМШ також входить у сферу їхніх інтересів, і Росія «не має права висувати свої умови».