Справу про незаконне збагачення Труханова закрили

Автори:
Олена Мельник, Оксана Коваленко
Дата:
Справу про незаконне збагачення Труханова закрили

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Національне антикорупційне бюро закрило кримінальне провадження за фактом незаконного збагачення, фігурантом якого був мер Одеси Геннадій Труханов.

Цю інформацію theБабелю підтвердило джерело у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

За його словами, провадження за статтею 368-2 Кримінального кодексу закрили 28 лютого. Його розслідувало НАБУ, однак про підозру в цій справі меру Одеси не повідомляли. Саме цю статтю КК про незаконне збагачення раніше скасував Конституційний суд, визнавши її неконституційною.

У прес-службі НАБУ згодом офіційно підтвердили закриття кримінального провадження за фактами незаконного збагачення мера Одеси.

«Всупереч моральним переконанням, на виконання рішення Конституційного Суду, який фактично узаконив незаконне збагачення в Україні, детективи НАБУ розпочали закривати кримінальні провадження за статтею 368-2 КК. Детективи НАБУ також продовжують розслідування інших фактів можливої протиправної діяльності очільника Одеської мерії», – наголосили в бюро.

  • У НАБУ заявили, що скасування статті 368-2 Кримінального кодексу про незаконне збагачення закриває всі кримінальні провадження, зокрема й ті, які вже слухаються у суді. Це 65 справ проти чиновників та депутатів на суму понад 0,5 млрд грн.
  • Підозрюваними за статтею 368-2 були чи залишаються велика кількість чиновників, зокрема екс-глава ДФС Роман Насіров, його наступник Мирослав Продан, міністр інфраструктури Володимир Омелян, голова «Радикальної партії» Олег Ляшко, нардеп від «Радикальної партії» Андрій Лозовий, військовий прокурор Костянтин Кулик, нардеп від БПП Борислав Розенблат, перший заступник голови Служби безпеки Павло Демчина, екс-заступник начальника департаменту Генпрокуратури з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Дмитро Сус.
  • Зазначимо, що зараз в суді слухається інша справа проти мера Одеси Геннадія Труханова та його заступника Павла Вугельмана — про розкрадання бюджетних коштів у сумі 185 млн грн при купівлі будівлі збанкрутілого заводу «Краян» у 2016 році.