У Росії зобовʼяжуть журналістів негайно видаляти новини, які Роскомнагляд визнає «фейковими»

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
У Росії зобовʼяжуть журналістів негайно видаляти новини, які Роскомнагляд визнає «фейковими»

Пресслужба Державної думи Росії

Державна дума Росії схвалила законопроект про фейкові новини у другому, основному читанні. Документ підтримали 327 депутатів (усього парламентарів 450), проти виступили 42. У третьому читанні законопроект розглянуть 7 березня, пише «Медуза».

Якщо документ набуде чинності, за публікацію фейкових новин будуть карати інтернет-сайти. Газети, телеканали, радіостанції та новинні агрегатори з-під дії закону виведені. Громадян за поширення таких новин пропонується штрафувати, а сайти — у разі злісних порушень — блокувати.

Суми штрафів різняться — від 3 до 5 тисяч рублів для громадян, від 30 до 50 тисяч рублів — для посадових осіб та від 400 тисяч до 1 мільйона рублів — для юросіб.

Як будуть розцінювати — фейкові новини чи ні?

Моніторитиме сайти Генеральна прокуратура, у разі виявлення порушень вона буде повідомляти Роскомнагляд. У свою чергу чиновники Роскомнагляду будуть негайно вимагати від редакції видалити таку новину, або, у разі відмови, сайт заблокують без рішення суду.

У законопроекті написано, що ЗМІ зобовʼязані видаляти фейки «негайно».

«Негайно — це залежно від ситуації, яка склалася через поширення фейкової новини. Якщо вона несе загрозу, необхідно блокувати відразу. Негайно — це до однієї доби. Але, обговорюючи це з експертами, ми розуміли, що, прописуючи добу, ми не зможемо зробити цю норму ефективною », — сказав «Медузі» голова комітету Держдуми з інформаційної політики Леонід Левін.