Розслідування Bihus.info: Гендиректор «Укроборонпрому» розповів деталі ремонту казахських літаків, але відкати заперечує

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Розслідування Bihus.info: Гендиректор «Укроборонпрому» розповів деталі ремонту казахських літаків, але відкати заперечує

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Генеральний директор ДК «Укроборонпром» Павло Букін в інтервʼю ВВС Україна підтвердив, що «Укрспецекпорт» (входить у держконцерн) справді виконував контракт для іноземного замовника по ремонту літаків.

«Ремонт передбачав встановлення нового модернізованого комплексу радіоелектронного обладнання на літак. Ми цілеспрямовано шукали цей комплекс, адже без нього не змогли б виконати контракт повністю. Підприємство не отримало б коштів, а працівники — роботи», — говорить Павло Букін.

За його словами, такі комплекси були лише російського виробництва.

«Люди виконували завдання з постачання техніки поточного виробництва, на жаль, російського. Ми ще не освоїли виробництво цих комплексів самостійно. Та завищену ціну категорично заперечую», — зазначив Букін.

Також очільник «Укроборонпрому» додав, що з Віталієм Жуковим, ще одним фігурантом розслідування Bihus.Info, робочі питання ніколи не обговорював, у тому числі в зазначеній угоді. Букін наголосив, що з колишнім першим заступником секретаня РНБО Олегом Гладковським у них винятково робочі стосунки.

Про що йдеться?

4 березня журналісти проекту Bihus.Info оприлюднили розслідування ,згідно з яким екс-заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони Олег Гладковський отримав відкат $30 тис. за поставку деталей для ремонту в Україні літаків Національної гвардії Казахстану.

Цю суму, за словами журналістів, Гладковський отримав за поставки висотомірів для літаків. У серпні 2016 року тодішній голова «Укрспецекспорту» Павло Букін, який зараз очолює «Укроборонпром», звернувся до партнера сина Гладковського Віталія Жукова з пропозицією організувати закупівлю. Вартість угоди склала 14,4 млн гривень. 80% авансу «Укрспецекспорт» перерахував компанії Жукова «АН Сервіс» відразу.

Журналісти оприлюднили переписку Жукова та сина Гладковського Ігоря. Згідно з нею, $10 тис. від цього авансу отримав Букін, а $30 тис. — сам Олег Гладковський.