«Суспільне» не транслюватиме політичні ролики Бойка через маніпуляції зі «збагаченням Порошенка»

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
«Суспільне» не транслюватиме політичні ролики Бойка через маніпуляції зі «збагаченням Порошенка»

Мусієнко Владислав / POOL / УНІАН

Національна суспільна телерадіокомпанія (НСТУ) відмовила в розміщенні агітаційного ролика кандидату на посаду президента Юрію Бойку, який висувається від «Оппозиційної платформи — За життя». Причини відмови пояснено в заяві на сайті НСТУ.

Що трапилось?

1 березня партія «Опозиційна платформа — За життя» розмістила у себе на сайті заяву про те, що НСТУ «цензурує політичну рекламу Юрія Бойка». Представники партії вимагали від НСТУ «припинити політичну цензуру і показати в ефірі рекламний ролик кандидата в президенти Юрія Бойка».

На «Суспільному» підтвердили, що до них справді зверталась «Опозиційна платформа — За життя» з проханням про розміщення 5 роликів політичної реклами кандидата на посаду президента Юрія Бойка. Один з роликів мовник взагалі не показав через виявлені в ньому порушення, а згодом з ефіру зняли й інші чотири через те, що партія розірвала контракт на розміщення.

«НСТУ не відмовила кандидату в розміщенні реклами, проте звернула увагу на порушення законодавства у наданих рекламних роликах і просила усунути такі порушення для подальшої можливості розміщення реклами в ефірі», — зазначено у зверненні суспільного мовника.

Що було не так з роликом?

Юристи НСТУ побачили в ролику Бойка поряд з прапорцями політичної сили прапор України, а відповідно до ст. 8 закону «Про рекламу» використання державної символіки в рекламі заборонено.

Представники НСТУ зазначили, що такоє у ролику «наводиться маніпулятивна інформація про те, що нинішній президент розбагатів у десятки разів». Ця інформація може розцінюватись як розповсюдження свідомо неправдивих відомостей про кандидата на посаду президента, що прямо заборонено ч. 5. ст. 64 закону «Про вибори Президента України».

«Суспільне повідомило запитувачів, що у випадку усунення всіх порушень ролик кандидата на посаду президента України Юрія Бойка буде розміщено в ефірі на загальних засадах як політичну рекламу», — йдеться в заяві НСТУ.

Суспільний мовник також вимагає від «Опозиційної платформи — За життя» спростувати неправдиву інформацію, розміщену на офіційному сайті політичної партії.

  • Шевченківський районний суд Києва призначив лінгвістичну експертизу висловлювань голови організації «Український вибір» Віктора Медведчука на зʼїзді партії «Опозиційна платформа — За життя» на предмет сепаратизму.