Голова «Нафтогазу» Коболєв назвав відмову Кабміну продовжувати з ним контракт незаконною

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Рішення Кабінету міністрів не продовжувати контракт з головою НАК «Нафтогаз України» та оголошення конкурсу на цю посаду суперечать українському законодавству. Про це заявив на брифінгу в Києві голова «Нафтогазу» Андрій Коболєв, передає «Інтерфакс-Україна».

«Як попереднє рішення уряду про закінчення мого контракту, так і поточне рішення про оголошення конкурсу суперечать українському законодавству. Більше того, таку думку поділяє і міжнародне співтовариство та організації, які були спонсорами реформ корпоративного управління і допомагали проводити цей закон», — заявив Коболєв.

Він пояснив, що Кабінет міністрів не має повноважень приймати кадрові рішення, оскільки для цього в «Нафтогазі» створено Наглядову раду.

«Результат реформи, яка проводилася з державними компаніями в нашій країні, такий, що повноваження звільняти, призначати, змінювати зарплату, виписувати премії — це повноваження винятково Наглядової ради НАК «Нафтогаз Україна», і це можна перевірити в законі, я не буду вдаватися в деталі», — сказав він.

Також на брифінгу Коболєв заявив, що хоче на своїй посаді завершити арбітражні розгляди з російським «Газпромом». Він підкреслив, що грошовий інтерес у нього відсутній, зважаючи на добровільне рішення перераховувати всю свою зарплату та інші доходи, одержувані протягом 2019 року, на благодійність.

  • На засіданні Кабміну в середу премʼєр-міністр Володимир Гройсман заявив, що уряд не продовжив контракт з Коболєвим. Контракт Коболєва закінчується 22 березня. На 23 березня уряд призначив початок конкурсу на посаду очільника «Нафтогазу».
  • 23 лютого Наглядова рада «Нафтогазу» надіслала Гройсману та Міністерству економічного розвитку й торгівлі лист, у якому йшлося про необхідність продовження контракту з Коболєвим на три роки.