ЦВК поскаржилася на заяви «Нацдружин» про готовність застосувати силу до фальсифікаторів виборів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Центральна виборча комісія поскаржилася Службі безпеки України та Національній поліції після заяв «Національних дружин» про готовність застосовувати силу в разі фальсифікацій на виборах президента, повідомляє прес-служба ЦВК.

Про що йдеться?

5 березня в ефірі радіо «Донбас.Реалії» прес-секретар «Нацдружин» Ігор Вдовін заявив, що активісти будуть вдаватися до силових методів, якщо правоохоронці заплющуватимуть очі на очевидні правопорушення під час голосування на виборах президента.

Вдовін уточнив, що втручання активістів не торкнеться членів виборчих комісій, а тільки «випадкових людей, які можуть робити вкидання бюлетенів чи приводити на виборчі дільниці агітаторів».

Що кажуть у МВС?

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що право застосовувати силу мають тільки правоохоронці. «Ні «Національні дружини», ні будь-яка інша організація не може і не буде визначати ситуацію силовим методом! Прийнятна тільки співпраця та апеляція до законних сил правопорядку. Будь-які спроби силового втручання у виборчий процес будуть рішуче і, при необхідності, жорстко припинятися», — заявив Аваков.

Що кажуть у ЦВК?

ЦВК направила скаргу на заяви «Нацдружин» в СБУ і Нацполіцію. Крім того, у комісії додали, що отримали звернення від громадської організації «Громадський рух підтримки реформ». У зверненні йдеться про те, що деякі з організацій, яким дозволили мати офіційних спостерігачів на виборах, причетні до співробітництва з бойовиками «ЛДНР». Комісія попросила правоохоронні органи перевірити цю інформацію і вжити заходів.