Двоє нардепів «Опоблоку» подали до суду через зміну курсу України на Євросоюз та НАТО

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Двоє депутатів Верховної Ради від фракції «Опозиційний блок» Вадим Новинський та Дмитро Шенцев подали позови до Окружного адміністративного суду міста Києва проти голови парламенту Андрія Парубія через голосування за стратегічний курс держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та НАТО.

Про це повідомляєтеся на сайті Судової влади України .

«Позивачі просять суд визнати протиправними дії голови Верховної Ради Андрія Парубія під час розгляду та прийняття в цілому проекту Закону про внесення змін до Конституції про стратегічний курс держави на набуття повноправного членства України в ЄС та НАТО», — йдеться в повідомленні.

Позивачі вважають, що організація особистого голосування народних депутатів відбулась з порушеннями основного закону та закону «Про регламент Верховної Ради України».

Також нардепи просять суд визнати протиправною бездіяльність спікера парламенту під час цього голосування, який «не забезпечив роботу Верховної Ради як колегіального представницького органу».

  • Рада підтримала зміни до Конституції про курс України на ЄС і НАТО 7 лютого. За законопроект проголосували 334 депутати. Він набув чинності 21 лютого та вніс зміни відразу до трьох статей Конституції — 85, 102, 116, а також у преамбулу та перехідні положення.
  • Перед цим Конституційний суд в своєму висновку визнав документ таким, що не суперечить основному закону України, тобто відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції.