Мʼянма вироблятиме українські броньовики БТР-4 та артилерійські установки «Гвоздика»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Мʼянма вироблятиме українські броньовики БТР-4 та артилерійські установки «Гвоздика»

Укроборонпром

Оборонна компанія «Укрспецекспорт» уклала контракт з республікою Мʼянма щодо будівництва спільного заводу для виробництва бронетехніки.

Як повідомляє Defence Blog, у Мʼянмі вироблятимуть корпуси для броньовиків БТР-4У і артилерійських 122-мм самохідних гаубиць САУ 2С1 «Гвоздика» на базі шасі багатоцільового МТ-ЛБ.

Виробництво мають запустити у другій половині 2020 року. Українська сторона вже почала постачати документацію, обладнання і спеціальні машини, які допоможуть у запуску виробничої лінії.

Згідно з експортними звітами, поставки для виробництва здійснюються вже кілька років. Представники «Укрспецекспорту» та Мʼянми відмовилися коментувати цю угоду, але Great Export Import, яка веде бази даних імпорту і експорту 50 країн, підтвердила поставки у Мʼянму.

Зазначимо, що для Збройних сил України БТР-4 будує харківський «Завод ім. Малишева», який входить до складу «Укроборонпрому». У 2018 році вже йшла мова про відновлення Україною виробництва 122-мм САУ 2С1 «Гвоздика».

До 1991 року САУ випускав «Харківський тракторний завод», але після розпаду СРСР виробництво втратило звʼязки і не змогло налагодити поставки гармати 2А31, яка виробляється на території Росії.