ГРУ запідозрили у хакерській атаці на британський інститут держуправління. Це може бути «помстою» за розслідування отруєння Скрипалів

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
ГРУ запідозрили у хакерській атаці на британський інститут держуправління. Це може бути «помстою» за розслідування отруєння Скрипалів

sebastiaan stam / Unsplash

Головне розвідувальне управління РФ (ГРУ) може нести відповідальність за хакерську атаку на британський «Інститут державного управління», у результаті якої були оприлюднені секретні документи й персональні дані працівників. В Інституті припускають, що хакерська атака могла бути відповіддю на те, що Лондон поклав відповідальність на ГРУ за використання «Новачка» в Солсбері, повідомляє Sky News.

Що сталося?

Восени 2018 року з серверів Інституту державного управління були викрадені файли проекту, метою якого було привернути увагу політиків і лідерів думок до загрози, яку Росія представляє для демократичних інститутів Великої Британії, Європи та Північної Америки. Про витік у кінці листопада повідомило російське державне інформаційне агентство «Спутник» під заголовком: «Анонім розкриває секретні спецоперації Великої Британії стосовно гібридної війни в ЄС».

Відразу ж російські ЗМІ почали оприлюднювати інформацію, яка була викрадена з інституту держуправління, щоб звинуватити Велику Британію в проведенні «тіньових» інформаційних операцій для розпалювання антиросійських настроїв в усьому світі.

Зокрема, була оприлюднена інформація з особистими даними працівників інституту, а також лунали звинувачення в бік одного з засновників інституту — Кріса Доннеллі про нібито його співпрацю з британською розвідкою.

Як реагувала Британія?

Розслідуванням витоку даних почало займатися Національне кримінальне агентство Великої Британії (NCA), а через деякий час до справи приєднався Національний центр кібербезпеки, що входить до складу спецслужби Великої Британії — Центру урядового звʼязку (GCHQ).

За даними слідства, є висока ймовірність того, що за хакерською атакою і витоком секретних документів Інституту державного управління стоїть російська військова розвідка, зазначає Sky News.

«Ми підтверджуємо, що проводимо кримінальне розслідування за підозрою в кібератаці на Інститут державного управління. Оскільки наше розслідування триває, наразі не можемо коментувати далі», — заявила представниця NCA.

Що кажуть в Інституті державного управління?

Нині на сайті інституту всю інформацію тимчасово прибрали — він пустий і містить лише одну діючу сторінку з заявою організації.

«Весь вміст був тимчасово вилучений з цього сайту в очікуванні розслідування крадіжки даних з Інституту державного управління та його програми «Ініціатива доброчесності». Веб-сайт буде відновлено найближчим часом. А поки ми очікуємо, що скоро зможемо опублікувати дані про аналіз зламу та його значення», — повідомлено на сайті.

Засновник інституту Кріс Доннеллі припускає, що хакерська атака могла стати відповіддю на розслідування участі ГРУ в отруєнні «Новачком» сімʼї Скрипалів у Солсбері. Якщо інформація про причетність ГРУ підтвердиться, це буде перша така спецоперація, проведена проти Великої Британії.

«Ви повинні розуміти, що з погляду Путіна, його колег і всього російського оборонного і безпекового апарату, вони воюють з нами», — заявив Доннеллі.

Яка реакція Кремля?

Прес-секретар президента Путіна Дмитро Пєсков заявив про непричетність Росії до цієї атаки.

«Ми неодноразово говорили, що Росія не має жодного стосунку до кібератаки, навпаки, ми пропонували міжнародну співпрацю в боротьбі з кіберзлочинністю, але, на жаль, ми не зустріли взаємності з боку наших колег», — сказав Пєсков.