«Кухня і мода — це не свобода!» У містах України почалися жіночі марші рівності

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
«Кухня і мода — це не свобода!» У містах України почалися жіночі марші рівності

«Бабель»

В українських містах (Київ, Харків, Львів, Дніпро, Херсон і так далі) почалися жіночі марші рівності, приурочені до 8 березня.

У Києві на Михайлівській площі розпочався Марш жінок під гаслом «Солідарність і різноманітності. Разом проти насильства».

В анонсі заходу зазначено, що мета маршу — висловити голос жінок про свої права.

«Ми виступаємо проти ультраправого, домашнього, сексуального, економічного та психологічного насильства. Ми виступаємо проти тиску та насильства патріархального устрою», — йдеться в анонсі.

Як повідомляє кореспондент theБабеля, на акцію прийшли близько 700 активістів, серед яких переважно представниці феміністичних рухів. Марш охороняють близько 500 поліціянтів та нацгвардійців. Також присутня кінна поліція.

Учасники акції вигукують гасла «Скажімо ні патріархату, феміністку в кожну хату», «Жінка — людина, а не інкубатор» та «Геть репродуктивне ярмо».

На акцію також зʼявилися противники ходи, які активно скандують гасла за традиційні цінності.

Поліція вже затримала лідера партії «Братство» Дмитра Корчинського. Правоохоронці помістили його в автозак.

«Бабель»

У прес-службі столичної поліції повідомили, що конфлікт стався між представниками двох акції. Після невеликої бійки поліція затримала трьох найактивніших учасників конфлікту і забрала їх в управління поліції для складання пояснень.

Коли колона йшла до Майдану, двоє невідомих спробували атакувати активістів. Завʼязалася короткочасна бійка, після чого поліція швидко затримала нападників.

«Бабель»

У Харкові на вулиці Сумській на марш вийшли близько 300 осіб. Їх охороняють 200 представників поліції.

Одна з організаторок ходи, Анна Шаригіна, заявила, що активісти зібралися заради солідарності і підтримки. «Щоб сказати, що місце жінки не тільки вдома або на кухні, але і в публічному просторі міста», — сказала вона.

Як повідомляють кореспонденти «UA: Харків», перед колоною учасників Маршу жіночої солідарності зібралися представники організації «Фрайкор» з плакатами «Фемінізм — це хвороба», «Жіночність, краса, материнство». Вони вигукують гасло «Нації потрібні матері та діти».