Підкупи, надлишок кандидатів та заангажованість ЗМІ. ПАРЄ оцінила виборчу кампанію в Україні

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Підкупи, надлишок кандидатів та заангажованість ЗМІ. ПАРЄ оцінила виборчу кампанію в Україні

Congress of local and regional authorities / Flickr

Делегація Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), яка 6 і 7 березня в Києві оцінювала українську виборчу кампанію, висловила невдоволення тим, що в країні відбувається систематичний підкуп виборців, деякі ЗМІ заангажовані, а кількість кандидатів дуже велика, проте серед них мало жінок.

Про це йдеться в заяві на сайті ПАРЄ.

«Делегація вислухала звинувачення в незаконних витратах під час виборчої кампанії й підкреслила необхідність повної прозорості фінансування виборчої кампанії всіх кандидатів. Делегація також дуже стурбована повідомленнями про інтенсивні зусилля деяких кандидатів, спрямовані на створення систем підкупу виборців», — зазначили в організації.

Там додали, що велика кількість кандидатів у президенти та спостерігачів створять складності у день виборів. Також делегація зазначила, що деякі українські ЗМІ перетворилися в платформи агітації окремих кандидатів.

«Також було тривожно чути, що відомі воєнізовані формування були зареєстровані як місцеві спостерігачі й нібито погрожували застосувати силу проти ймовірних порушень у день виборів», — зазначають у ПАРЄ.

У той же час, відзначено професійну роботу Центральної виборчої комісії та активну позитивну роль громадянського суспільства у передвиборчий період. Загалом, на думку делегації, обстановка в Україні дозволяє провести демократичні вибори.