Сковорідки та квіти на могилі патріархату. Як відзначили Міжнародний жіночий день в Європі та Росії

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

У низці країн в усьому світі (Іспанії, Киргизстані, Бельгії, Іспанії та Росії) відбулися мітинги та страйки, присвячені 8 березня.

Так, в Іспанії 8 березня відзначили зборами на центральній площі Мадрида. Багато жінок прийшли з каструлями та сковорідками, одягнені в фіолетовий одяг — цей колір є елементом усіх протестів, повʼязаних із боротьбою за права жінок. У декого з них були плакати з написом: «Сестро, я вірю тобі».

У центрі Бішкека пройшов мирний марш на честь 8 березня, який розпочався біля кінотеатру «Росія» о 10 ранку. Організаторам ходи («Бішкекській феміністичній ініціативі») тричі телефонували з мерії міста і забороняли проводити захід, але це викликало зворотну реакцію — мітинг зібрав близько 150 осіб, що для нього є абсолютним рекордом.

У столиці Азербайджану жінки намагалися провести марш проти домашнього насильства, але їм це не вдалося: поліція оголосила марш нелегальним і змусила їх покинути місце його проведення.

У Берліні свято 8 березня вперше було визнано офіційно, у звʼязку з чим він став вихідним. До цього там передбачалося проведення феміністських кінофестивалів, протестів проти патріархату і т. д.

У Бельгії організація «Колектив 8-го березня» вперше провела страйк. Його метою був заклик до жінок не виходити на роботу та на навчання в цей день. Самі феміністки називають марш «страйком турботи про інших», оскільки «без праці жінок світ не зміг би проіснувати жодного дня».

В Росії 8 березня також пройшли пікети за права жінок. Один з них — у Єкатеринбурзі. Більшість плакатів говорили про проблему домашнього насильства. Всього в ньому взяли участь близько двадцяти дівчат та кілька хлопців.

Схожий мітинг пройшов і в Петербурзі. Місцеві феміністки провели акцію «Ваші квіти проростуть на могилі патріархату».

  • В українських містах (Київ, Харків, Львів, Дніпро, Херсон і так далі) почалися жіночі марші рівності, присвячені 8 березня.