Мінʼюст: Позивачі у справі про «скіфське золото» не мають відношення до кримських музеїв

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Представники російських музеїв в окупованому Криму, які подали апеляцію на рішення нідерландського суду передати «скіфське золото» Україні, не мають відношення до кримських музеїв і не можуть претендувати на культурну спадщину.

Про це заявив заступник міністра юстиції Сергій Пєтухов, повідомляє прес-служба міністерства.

«Це в нашому розумінні є неналежний позивач, на що ми відразу звернули увагу суду. Особлива цинічність позиції представників так званих кримських музеїв полягає в тому, що вони у своїх доказах посилаються на українське законодавство і вважають, що саме за українським законодавством вони мають право на зберігання цих об’єктів», — вважає Пєтухов.

Сьогодні суд в Амстердамі розглядає апеляцію кримських музеїв в окупованому Криму на рішення повернути «скіфське золото» українській владі.

  • Виставку «Крим: золото і таємниці Чорного моря», у якій налічувалося понад 500 експонатів з кількох музеїв Криму, показували в археологічному музеї Алларда Пірсона в Амстердамі влітку 2014 року. Через анексію Криму Росією експозицію не повернули на півострів.
  • Музеї в окупованому Криму заявили про свої права на артефакти. Українська влада заявила, що артефакти не є власністю музеїв, а належать державі Україна.
  • Окружний суд Амстердама 14 грудня 2016 року вирішив повернути «скіфське золото» українській державі.