Поліція порушила майже 50 справ про підкуп виборців. У них фігурують Тимошенко, Порошенко та ще 5 кандидатів

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Правоохоронці розпочали 142 криміналі провадження, які прямо та опосередковано пов’язані з порушенням виборчих прав та свобод громадян. З них 48 стосуються підкупу виборців.

Про це на брифінгу повідомив заступник начальника головного слідчого управління Нацполіції Максим Цуцкірідзе.

«З указаної кількості кримінальних проваджень 21 розпочато за фактами підкупів виборців на користь кандидата на пост президента Тимошенко. 16 розпочато на користь кандидата на посаду президента Петра Порошенка. 2 на користь кандидата від політичної партії «Основа» Тарути й по одному на користь кандидатів на посаду президента Ляшка, Садового, Зеленського та Шевченка», — сказав Цуцкірідзе.

За його словами, Нацполіція також виявила 12 осіб, які ймовірно фіктивно перераховували гроші на ім’я кандидата в президенти Юрія Тимошенка за кілька днів до того, як він подав документи та заставу для реєстрації в ЦВК. Серед підозрюваних — кухарі в ресторані, працівники на СТО або продавці в магазинах, які в різний час перерахували від 100 до 120 тисяч на рахунок кандидата. Зараз цих осіб допитують. На камеру мешканці села розповіли, що за «перерахування» грошей від їхнього імені їм пропонували по 200 грн, які, до речі, згодом платили не всім.

Кримінальне проводження розпочате близько 1 місяця тому за заявою народного депутата Сергія Власенка (фракція «Батьківщина»). Його відкрили за фактом порушення волевиявлення громадян (за статтею 157 Кримінально кодексу).

«На сьогодні слідчими проводиться розслідування за фактами можливого перешкоджання вільному здійсненню волевиявлення громадян шляхом обману і можливого фіктивного надання коштів 12 громадянами вказаному кандидату та поповнення відповідно його рахунку через грошову заставу», — зазначив Цуцкірідзе.

  • 6 березня Генеральна прокуратура, Державне бюро розслідувань і Служба безпеки затримали двох чоловіків під час передачі хабара. Пʼять мільйонів гривень вони намагалися вручити кандидату в президенти депутату Юрію Тимошенку, який за ініціалами та прізвищем є повним тезкою ще одного кандидата — Юлії Тимошенко. За версією правоохоронців, отримавши гроші, він мав зняти свою кандидатуру з виборів. Замість цього Юрій Тимошенко повідомив про тиск на нього правоохоронцям, і вони затримали зловмисників.
  • Тарас Костанчук — голова «Партії захисників України» та один з двох затриманих силовиками за підозрою у спробі підкупу кандидата в президенти Юрія Тимошенка заперечує звинувачення правоохоронців на свою адресу.