Порошенко затвердив порядок відбору членів Вищої ради правосуддя. Претенденти будуть проходити три етапи контролю

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Порошенко затвердив порядок відбору членів Вищої ради правосуддя. Претенденти будуть проходити три етапи контролю

Офіційний сайт президента України

Президент Петро Порошенко створив конкурсну комісію з відбору кандидатів у члени Вищої ради правосуддя (ВРП). Про це повідомляють на сайті президента.

Порошенко також затвердив проведення відкритого конкурсу з добору кандидатів у члени ВРП. Він проводитиметься в три етапи:

  • відбір кандидатів на основі поданих документів для проведення співбесід;
  • проведення співбесід з відібраними кандидатами та визначення за результатами співбесід переліку осіб, стосовно яких проводиться спеціальна перевірка відповідно до закону;
  • визначення кандидатів, які рекомендуються президенту для призначення членами Вищої ради правосуддя.

До складу комісії увійшли колишній суддя Європейського суду з прав людини Володимир Буткевич, партнер «Юридична і патентна фірма «Грищенко та Партнери» Сергій Войтович, доцент інституту міжнародних відносин КНУ Ольга Поєдинок, ректор Національної школи суддів Микола Онищук та голова Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті Микола Селівон.

Указу президента передував скандал з призначенням суддів Верховного суду. 6 березня Вища кваліфікаційна комісія визначила переможців конкурсу на 78 вакансій суддів Верховного суду. Стосовно 16 з них Громадська рада доброчесності (ГРД) надала негативні висновки.

Зокрема, переможцями конкурсу до Касаційного господарського суду за ГРД стали восьмеро недоброчесних суддів, серед яких — Тетяна Малашенкова, яка раніше працювала юристкою Петра Порошенка й неодноразово ухвалювала рішення на користь «суддів Майдану», та Ігор Бенедисюк, чинний голова Вищої ради правосуддя та екс-суддя з Росії.

У конкурсі до Касаційного цивільного суду переміг причетний до затягування розгляду справ Майдану син члена ВККС Максим Тітов та ще шестеро суддів, щодо яких у ГРД також є сумніви.

Серед переможців конкурсу до Касаційного адміністративного суду опинилися 12 осіб, до яких у ГРД були зауваження щодо професійності та доброчесності.

Тепер переможців конкурсу розглядатиме Вища рада правосуддя, а рішення про їхнє призначення має підписати президент Петро Порошенко.