Британський морпіх з інвалідністю встановив світовий рекорд — сам на човні переплив Атлантичний океан

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Британський морпіх з інвалідністю встановив світовий рекорд — сам на човні переплив Атлантичний океан

Lee Spencer (Frank the Peg) / Facebook

Британець Лі Спенсер, морпіх з ампутованою ногою, самотужки на човні за 60 днів переплив Атлантичний океан — від узбережжя Європи до Америки. Таким чином 49-річний чоловік став першою людиною з інвалідністю, хто спромігся на таке. Про це повідомляє низка світових ЗМІ і сам Спенсер у Twitter.

Попередній рекорд перетину Атлантики самотужки на човні від узбережжя Європи до берега Америки належав норвежцю Стайну Хоффу, який не мав інвалідності. У 2002 році норвежець пройшов шлях з Португалії до Гайани за 96 днів, тобто на 36 днів довше, ніж Лі Спенсер.

Свою велику пригоду британець розпочав взимку: 9 січня він вийшов з португальського порту «Портімау», а вранці 11 березня пристав до узбережжя Гайани. Він перебував у відкритому океані 60 днів і подолав 5,6 тисячі кілометрів.

При цьому Спенсер також встановив рекорд зі швидкості, попри те, що йому довелося зробити зупинку на чотири дні на Канарських островах для ремонту навігаційної системи.

А поки він плив, відео на його підтримку записали кілька знаменитостей, зокрема тренер збірної Англії з футболу Гарет Соутгейт.

Після того як Спенсер закінчив свою подорож, він сказав, що дуже виснажений і з нетерпінням хоче випити пива і відпочити. Своїм рекордом британець хоче «розвіяти стереотипи про інвалідність».

49-річний британець — колишній морський піхотинець. Лі Спенсер 24 роки служив у Королівській морській піхоті Великої Британії, брав участь в кількох операціях в Афганістані. Втратив ногу у 2014 році у ДТП, коли намагався допомогти мотоциклісту.