Премʼєр Британії Мей домоглася змін в угоді про Brexit

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Премʼєр Британії Мей домоглася змін в угоді про Brexit

Number 10 / Flickr

Голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер погодився на оновлену угоду про Brexit з премʼєр-міністром Великої Британії Терезою Мей, щоб зробити її більш прийнятною для британських депутатів. 12 березня парламент королівства повинен знову голосувати за договір.

Як пише Інтерфакс-Україна, політики зустрілися напередодні в Страсбурзі і домовилися про юридичний інструмент, який уточнює Backstop — страхувальний план для кордону між Ірландією і Північною Ірландією.

«Backstop — це страховий поліс. Не більше, не менше. Задум не в тому, щоб його використовувати, як це буває у випадку всіх страхових полісів. І якщо він повинен бути використаним, він ніколи не стане пасткою. Мова про те, щоб завжди дозволити іншій стороні мати двері для виходу», — пояснив глава Єврокомісії на спільній з Мей прес-конференції в ніч на 12 березня.

За словами Юнкера, це другий шанс для Великої Британії. Третього шансу не буде, бо не може бути «страхування страхування», якщо голосування в британському парламенті знову провалиться.

«Якщо Палата громад підтримає угоду про вихід, Європейський союз буде готовий негайно почати підготовку до переговорів з метою захистити наші майбутні відносини», — пообіцяв Юнкер.

У відповідь на питання журналіста він повторив, що «не буде нових переговорів щодо угоди про Brexit».