МЗС Росії направило ноту протесту Україні та звинуватило у порушенні Договору про дружбу

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністерство закордонних справ Росії направило Україні ноту протесту і список, на їхню думку, порушень у звʼязку з припиненням дії Договору про дружбу, співпрацю і партнерство.

«Закликаємо Україну дотримуватися своїх двосторонніх і міжнародних зобовʼязань не на словах, а на ділі. Адже всі антинародні дії майданної влади [...] намагаються зруйнувати традиційні багатогранні звʼязки між народами Росії і України, залишать явно не добру памʼять про себе, а суд історії неминуче винесе їм свій суворий вирок», — йдеться у повідомленні на сайт відомства.

У МЗС РФ звинуватили Київ у систематичному порушенні умов договору. Йдеться про ратифікацію меморандуму щодо забезпечення підтримки операцій НАТО (2004 рік) і про закріплення стратегічного курсу на членство в НАТО.

У російському відомстві знову заявили про утиски російської мови і російськомовного населення країни.

Також МЗС у черговий раз спробувало виправдати окупацію Криму та заявило, що «націонал-радикали, прихильники насильства і залякування» погрожували кримчанам, і тому вони «скористалися правом на самовизначення».

Договір був укладений 31 травня 1997 року в Києві та ратифікований Радою 14 січня 1998 року. Він діє 10 років і потім продовжується. Припинення дії Договору звільняє Київ від будь-яких зобовʼязань щодо його виконання і не впливає на права, зобовʼязання чи правове становище України, що виникли внаслідок виконання названого Договору до припинення його дії.