СБУ: Група «Сапфір» агентурної мережі Генштабу РФ поширювала фейкові новини про ненадання Томосу та імпічмент президенту

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Військова контррозвідка Служби безпеки розкрила агентурну мережу Генштабу Збройних сил Росії. Про це на сьогоднішньому брифінгу повідомив представник СБУ.

Мережа Генштабу ЗС РФ, яка працювала в Україні на окупованих територіях, називається «Сапфір», до неї входять 15 членів незаконного збройного формування, зокрема представники «народної міліції ЛНР». Група працювала під керівництвом російського підполковника Олександра Сазонова, також розвідка Росії завербувала громадянку України Катерину Васіліну, яка проживає в Луганську.

У СБУ зазначили, що для дискредитації вищого військово-політичного керівництва України учасники групи «Сапфір» розповсюджували в соціальних мережах фейкові матеріали. Наприклад, неіснуючий наказ Міністерства оборони про нібито призупинення нарахування усіх додаткових виплат військовослужбовцям ЗСУ, новини про ненадання Україні Томосу та про імпічмент президенту Порошенку.

«Для підбурювання українських військових до проведення силових протестних акцій група «Сапфір» готувала та розміщувала неправдиві дані про нібито затримання представниками НЗФ «ЛНР» українських військових», — зазначили на брифінгу.

Загалом у соцмережах було створено понад 50 акаунтів і 130 груп для поширення фейкових новин і антиукраїнських демотиваторів. Члени групи розсилали військовим листи з антиукраїнськими закликами. Було зафіксовано 14 акаунтів проросійської тематики і понад 70 груп у різних месенджерах.

За даними СБУ, агентурна мережа сфабрикувала 12 тисяч інформаційних матеріалів антиукраїнського характеру. На підконтрольній частині Донбасу правоохоронці затримали чотирьох агентів-інформаторів цієї мережі. Під час обшуків у них знайшли та вилучили 20 приладів, які використовувалися для шпигунства, компʼютери, флешки з відомостями військового характеру, символіку РФ та «народних республік».

Підозрюваним оголосили про підозру за ч. 1 ст. 258-3 КК (Створення терористичної групи або організації, карається позбавленням волі на строк від восьми до п’ятнадцяти років).