ІРА взяла на себе відповідальність за розсилку бомб на вокзал і в аеропорти Лондона

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
ІРА взяла на себе відповідальність за розсилку бомб на вокзал і в аеропорти Лондона

Andrew Milligan / PA Images via Getty Images

Ірландська республіканська армія (ІРА) взяла на себе відповідальність за розсилку конвертів із вибуховими пристроями, які минулого тижня були надіслані в Університет Глазго, на лондонський вокзал і в два аеропорти.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на британську поліцію.

За даними правоохоронців, вибухівку розіслала група, яка відкололася від Тимчасової ІРА і не визнає Белфастську мирну угоду 1998 року.

У поліції також зазначили, що бійці угруповання використовували кодові слова під час розсилки.

  • 5 березня три саморобних вибухових пристрої виявили біля вокзалу «Ватерлоо» і в будівлях лондонських аеропортів «Хітроу» і «Лондон-Сіті». Це паралізувало транспортну мережу міста.
  • 6 березня конверт з бомбою знайшли в Університеті Глазго. Поліція повʼязала посилку з трьома відправленими раніше. Жодна з них не вибухнула.
  • ІРА бореться проти Великої Британії ще з 1919 року, коли вперше була проголошена незалежна Ірландська республіка. Пізніше протистояння стало більш запеклим. У 70-х роках ІРА почала воювати за самостійність Північної Ірландії та припинення військової окупації частини Ольстера британською армією. Після підписання у 1998 році мирного договору ІРА практично припинила свою діяльність, але деякі бойові групи продовжили боротьбу.