Збільшення жорстоких нападів на журналістів і адвокатів. В ООН опублікували доповідь про дотримання прав та свобод в Україні

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Збільшення жорстоких нападів на журналістів і адвокатів. В ООН опублікували доповідь про дотримання прав та свобод в Україні

Гонтар Володимир / УНІАН

Управління Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй з прав людини (УВКПЛ) задокументувало в Україні численні порушення прав людини і визначило сфери обмеження громадянського простору. Про це йдеться у доповіді «Громадянський простір і основоположні свободи напередодні президентських, парламентських і місцевих виборів в Україні у 2019—2020 роках».

У доповіді коротко викладено розвиток подій, які вплинули на реалізацію свободи думки та об’єднання, мирних зібрань, віросповідання або переконань та політичних прав напередодні виборів в Україні. Звіт охоплює період з 1 січня 2018 до 15 січня 2019 року.

Управління задокументувало 164 порушення основоположних свобод, з яких у 34 інцидентах правопорушники пов’язані з крайніми правими групами або належать до них.

Порушення прав журналістів

В організації зазначили збільшення жорстоких нападів і актів залякування журналістів та інших працівників ЗМІ. Слідчі часто не кваліфікували ці напади за чинним законодавством, нехтуючи мотивом перешкоджання діяльності журналістів. У доповіді наводяться приклади, коли українські суди надавали прокуратурі доступ до персональних даних журналістів-розслідувачів.

Порушення прав громадських активістів

У доповіді йдеться про збільшення кількості нападів на громадських активістів. Вони мали різний характер – від обливання жертв рідиною до вогнепальних поранень. Зокрема, було згадано про напад на Катерину Гандзюк та наголошено, що його організатори досі не покарані.

В ООН відзначили зростання кількості законодавчих ініціатив, які обмежують свободи об’єднання та запроваджують додаткові вимоги до громадських організацій. А вибори все частіше використовуються як привід для розробки нових обмежувальних заходів.

Порушення прав адвокатів

У доповіді також задокументовані шість випадків нападів і залякування адвокатів, задіяних у резонансних справах, зокрема захисників, які представляють відповідачів, відомих за своїми незалежними поглядами.

Порушення свобод мирних зібрань

УВКПЛ зафіксувало 17 порушень права на свободу мирних зібрань. Усі ці порушення були спрямовані проти зібрань, організованих групами меншин або групами, які представляють альтернативні погляди. У 10 випадках поліція не забезпечила безпеку осіб, які брали участь у зібраннях.

Порушення свободи релігії

В ООН зазначають, що напруженість між православними громадами в Україні існувала і до збройного конфлікту на сході України. Втім, процес набуття автокефалії її значно загострив. Управління задокументувало 10 випадків погроз і актів залякування священнослужителів і парафіян, що стосувалися переважно Української православної церкви Московського патріархату.

Висновки та рекомендації

В ООН відзначають зусилля уряду з забезпечення ефективності розслідувань резонансних справ, водночас Управління стурбоване зростанням актів насильства, бездіяльністю правоохоронних органів та ухваленням законодавства, яке може негативно вплинути на основоположні свободи.

Управління ООН рекомендує уряду України:

  • публічно засуджувати всі жорстокі напади;
  • оперативно і ефективно розслідувати всі випадки жорстоких нападів;
  • забезпечувати безпеку публічних зібрань, зокрема заходів, організованих представниками груп, які зазнають маргіналізації або дискримінації;
  • скасувати вимоги до антикорупційних активістів щодо електронного декларування, встановлені Законом № 1975-VIII від 23 березня 2017 року;
  • утриматися від встановлення надмірних вимог щодо фінансової звітності та розкриття фінансової інформації громадськими об’єднаннями;
  • розглянути питання про прийняття законодавства щодо гарантування можливості для внутрішньо переміщенних осіб брати повноцінну участь у всіх наступних виборах;
  • виконати міжнародні зобов’язання України у галузі прав людини, тобто не тільки забезпечити право сповідувати свою релігію, а й забезпечити відсутність будь-якої дискримінації.

Міжнародній спільноті рекомендують:

  • використати всі наявні дипломатичні інструменти для того, щоб підсилити рекомендації УВКПЛ;
  • звернутися до уряду України з питання дотримання стандартів міжнародного права в галузі прав людини;
  • закликати українську владу попередити та зупинити всі форми насильства щодо журналістів та представників ЗМІ.

Нагадаємо, у 2018 році жертвами збройного конфлікту на Донбасі стали 279 цивільних, з них 55 осіб загинули і 224 були поранені. Про це повідомляється у доповіді Моніторингової місії Організації Об’єднаних Націй з прав людини.

В Організації Обʼєднаних Націй закликали Україну ефективніше розслідувати злочини, скоєні під час Революції Гідності .Про це заявила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер.