Javelin та HMMWV. Журналісти назвали основну техніку і озброєння, які Україна отримувала від США з 2014 року

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Начальник Озброєння ЗСУ генерал-майор Микола Шевцов на брифінгу Міноборони 11 березня заявив, що з 2014 року в межах надання матеріально-технічної допомоги Україна від США отримала близько 400 одиниць озброєння і техніки, а також понад 9,5 тис. одиниць інших приладів військового призначення.

За його словами, вся отримана від американців допомога була поставлена у військові частини.

Журналісти видання «Український мілітарний портал» виділили з великого списку переданого озброєння основні та значущі позиції.

Переносний протитанковий ракетний комплекс (ПТРК) Javelin

Це був найочікуваніший «подарунок» від США, за який тривалий час боролися дипломати. 1 березня 2018 року Державний департамент США схвалив продаж Україні комплексів 3-го покоління Javelin. Був узгоджений продаж 210 ракет та 37 пускових установок до них на загальну суму близько $47 млн.

Javelin виробництва Raytheon і Lockheed Martin відрізняється принципом «вистрілив-забув» — оператор комплексу не супроводжує і не коригує політ ракети, поки вона наближається до цілі. Комплекс призначений для ураження бронетехніки, укріплень на землі, а також деяких літальних обʼєктів, які переміщуються на низькій висоті і швидкості — гелікоптерів або безпілотників.

Минобороны

Радіолокаційні станції контрбатарейної боротьби (РЛС)

Американські станції контрбатарейної боротьби (РЛС) моделей AN/TPQ-48, AN/TPQ-49 і AN/TPQ-36 на базі машин Hammer були передані українській армії одними з перших.

Вони призначені для виявлення вогневих точок шляхом відстеження траєкторії польоту артилерійського снаряда чи ракети. РЛС можуть обчислювати цілі батареї.

Минобороны

Автомобілі підвищеної прохідності HMMWV

Автомобіль HMMWV був у автопарку ЗСУ ще до 2014 року, але в одиничних екземплярах. Після початку російської агресії українська армія отримала від США сотні таких автомобілів.

Більшість з них були модифіковані й оснащені додатковим озброєнням українського виробництва (турелі і ПТРК). Деякі були перероблені під санітарні машини або отримали додаткову броню.

МВД / Flickr

Малі розвідувальні БПЛА RQ-11 Raven

Партію малих безпілотників RQ-11 Raven США передали Україні в 2016 році. Вартість обладнання оцінюється на рівні $12 млн. Безпілотник призначений для виявлення цілей противника і ведення розвідки.

US Military / Flickr

Проте взимку 2016 року колишній радник Генерального штабу ЗСУ Натан Хазін заявив, що у RQ-11 Raven є істотні недоліки, і його легко перехоплюють бойовики «ЛДНР», які використовують російське озброєння.

Патрульні катери типу Island

США передали Військово-морським силам України два 34-метрових патрульних катери Drummond і Cushing типу Island у вересні 2018 року.

Катери оснащені радіолокаційними станціями загального виявлення AN/SPS-73 та 5,4-метровим доглядовим човном Zodiak Hurricane 540. Судна мають 25-міліметрові артилерійські установки Bushmaster Mk 38 Mod 0.

Минобороны

Також можна відзначити американські антиснайперські системи та тисячі відданих тепловізорів і приладів нічного бачення типу GPNVG-18.