Дослідження: Українці — одна з найскоріше старіючих націй. У 57 років вони почуваються на 65

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Дослідження: Українці — одна з найскоріше старіючих націй. У 57 років вони почуваються на 65

Rob Stothard / Getty Images

Група американських учених виміряла швидкість старіння населення у 195 країнах і назвала середній вік, коли починаються старечі хвороби, — 65 років. Дослідження проводив незалежний центр у галузі охорони здоровʼя при Вашингтонському університеті, робота опублікована в науковому журналі The Lancet.

Учені досліджували старіння не за тривалістю життя в тій чи іншій країні, а орієнтуючись на ряд захворювань, які зʼявляються з віком. Аналізували дані з 1990 по 2017 рік.

У свій список науковці включили 92 хвороби. Зокрема у ньому 13 захворювань серцево-судинної системи (інсульт, миготлива аритмія, ендокардит та інші), 35 видів онкологічних захворювань, катаракту і глаукому, проблеми зі слухом, хворобу Паркінсона, хворобу Альцгеймера, отримані при падінні та під час ходьби травми, цироз печінки, панкреатит, діабет та хвороби нирок, хронічні респіраторні захворювання, інфекційні хвороби та, навіть, целюліт. Усі ці хвороби, які традиційно асоціюються з похилим віком, насправді розвиваються у жителів різних країн у різному віці, а в окремих випадках з різницею понад 30 років.

На якому місці Україна?

За отриманими результатами, українці стали однією з найбільш старіючих націй і посіли 179 місце. Характерний для похилого віку набір хвороб у жителів нашої країни зʼявляється вже близько 57 років.

Найближчі наші сусіди також починають хворіти на старечі захворювання раніше 65 років. Так, у Польщі — в 63 роки, Румунії — 61, Білорусі — 60, Росії — 59.

Хто почувається краще?

Лідерами рейтингу стали японці, швейцарці, французи й жителі Сінгапуру — вони починають відчувати себе на 65 років в середньому приблизно в 76. Мешканці Кувейту — у 75,3 року.

У кінці рейтингу розташувалися жителі Афганістану — вони відчувають «старість» вже у 51 рік, а жителі Центральноафриканської республіки — у 53. Найшвидше старечі хвороби розвиваються у жителів Папуа Нової Гвінеї — у 45 років.

Жителі США почуваються на 65 років у віці 68,5. Сполучені Штати займають 53-е місце — між Іраном (69 років) та Антигуа і Барбуда (68,4).

«Результати цього дослідження мають допомогти у визначенні ключових факторів зміни вікового навантаження і ресурсів, необхідних для вирішення проблем. Також це означає, що потрібно брати приклад зі зразкових країн, які за результатами дослідження стали найменш старіючими», — підсумовують науковці.

  • У світі зростає кількість нещасних людей, свідчать дані опитування інституту Gallup. За їхніми висновками, рівень щастя у світі в 2017 році перебував на найнижчому ріні за останнє десятиліття. Перші три місця в рейтингу найщасливіших країн посіли Парагвай (85% населення), Колумбія і Сальвадор (по 82%). Україна опинилася в парі з Білоруссю — близько 60% громадян цих країн поділилися позитивними емоціями.