Опитування: Зеленський та Порошенко лідирують у президентських перегонах. За ними йде Тимошенко

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Артист і керівник «Студії «Квартал 95» Володимир Зеленський і чинний президент Петро Порошенко лідирують у президентськх перегонах, слідом йде голова партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко.

Такі дані дає Центр соціальних і маркетингових досліджень SOCIS, який проводив опитування з 5 по 10 березня.

Так, Зеленського готові підтримати 20,7% опитаних, Порошенка — 13,2%, а Тимошенко — 11,0% респондентів.

Кандидата від «Опозиційної платформи — За життя» Юрія Бойка на виборах, які пройдуть 31 березня, готові підтримати 6,5%. Лідера «Громадянської позиції» Анатолія Гриценка — 5,8%, що свідчить про втрату позицій політика у рейтингу. Лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко може розраховувати на підтримку 3,5% виборців.

23,9% виборців поки що не знають, за кого голосувати. Відмовилися відповідати на це запитання 4,7% респондентів.

Серед тих, хто точно буде голосувати, Зеленського підтримали 27,7%, Порошенка — 19,6%, Тимошенко — 14,8%, Бойка — 9,6%, Гриценка — 8,2%, Ляшка — 4,8%.

Серед усіх опитаних 73% заявили, що будуть голосувати, 19% ще в роздумах, 8% заявили, що не братимуть участі у виборах.

Як проводили опитування?

Опитали дві тисячі респондентів в усіх областях. Серед респондентів не було людей з анексованого Криму і з непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,1%.

Хто такі SOCIS?

SOCIS — перша соціологічна компанія в Україні, заснована в 1988 році. Компанія — член Соціологічної асоціації України. SOCIS критикували за публікацію даних соціології на користь чинної влади. Перша компанія, що в 2014 році опублікувала рейтинг, у якому Порошенко посів перше місце. Після перемоги на виборах він призначив співзасновника компанії Ігоря Гриньова заступником глави адміністрації президента. Зараз Гриньов входить до складу виборчого штабу Порошенка.

  • 8 березня ЦВК затвердила остаточний список кандидатів у президенти і форму бюлетеня. У списку — 39 прізвищ тих, хто претендує на посаду глави держави. Комісія скасувала реєстрацію нардепів Євгенія Мураєва, Дмитра Добродомова, екс-журналіста Дмитра Гнапа, заступника командувача Силами спеціальних операцій Сергія Кривоноса та мера Львова Андрія Садового.