Оператор Verizon з квітня запускає 5G у Чикаго та Міннеаполісі. Це стане першою мережею 5G для смартфонів

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Американський оператор стільникового звʼязку Verizon оголосив, що його мережа 5G буде запущена 11 квітня в Чикаго і Міннеаполісі. Це буде перша загальнодоступна мережа 5G у США, яка фактично підтримує смартфони, йдеться на сайті The Verge.

Послуга нового покоління коштуватиме на $10 в місяць більше, ніж існуючі три безлімітні тарифні плани.

Нові ціни тепер стартують з $85 на місяць для базового плану Go Unlimited для однієї лінії (він завжди регулюється і пропонує тільки повільну швидкість гарячої точки і відео 480p), $95 на місяць для Beyond Unlimited (22 ГБ LTE, 15 ГБ гарячої точки LTE і відео 720p) та $105 за план Above Unlimited (75 ГБ LTE, 20 ГБ гарячої точки LTE, відео 720p та кілька інших пільг).

Першим телефоном, доступним для користувачів у мережі 5G, буде Moto Z3 з 5G Moto Mod, але Verizon вже анонсував кілька інших телефонів 5G, які будуть випущені в кінці цього року, зокрема, Samsung Galaxy S10 5G і LG V50 ThinQ.

5G у світі

  • Лідери телекомунікаційної галузі Південної Кореї SK Group, LG Uplus і KT запустили мережу 5G 1 грудня 2018 року. Оператори мають намір першими в світі розгорнути повноцінну мережу стандарту 5G з великим покриттям і перевірити її за допомогою одного з найбільш вимогливих до пропускної здатності додатків — трансляції голограм.
  • Наприкінці вересня 2017 року шведська компанія Ericsson і провідний японський оператор мобільного звʼязку KDDI уклали партнерську угоду про спільне тестування можливостей мереж пʼятого покоління на частоті 4,5 ГГц в декількох містах Японії.
  • У травні 2018 року було повідомлено, що після успішного випробування тестової мережі 5G в портовому районі Гамбурга оператор Deutsche Telekom розгорнув тестову мережу в Берліні.

5G в Україні

Як передає LIGA.net, Міністерство інфраструктури анонсувало тестування 5G в Україні. Початок заплановано на кінець квітня 2019 року. Чиновники обіцяють протестувати 5G на окремій частині траси Київ — Ковель, а згодом покрити й усю дорогу.

Варто зазначити, що в Україні відносно нещодавно запрацював мобільний зв’язок 4G. У деяких віддалених регіонах й досі працює застарілий формат передачі даних мобільного звʼязку EDGE, який функціонує як надбудова над 2G і 2.5G (GPRS)-мережами.