Ініціативна група «Першого грудня» підтримала Порошенка на виборах президента

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Ініціативна група «Першого грудня» підтримала кандидатуру Петра Порошенка на майбутніх виборах президента і вважає її безальтернативною. Про це йдеться у заяві групи.

«Підтримуючи Петра Порошенка, розраховуємо на його здатність врахувати нелегкий досвід керівництва державою в екстремальних обставинах і виправити помилки минулих років», — заявила група.

Там підкреслили, що з 2014 року Порошенко «чимало зробив для національної безпеки, дипломатичних успіхів країни, підвищення її престижу в світі». «Вагомими були також зусилля щодо збереження та зміцнення економіки, щодо розвитку української самоідентичності, національної культури. Петро Порошенко шляхом умілої дипломатії, вочевидь, сприяв здійсненню споконвічного бажання і права українського народу мати свою канонічну Православну Церкву», — зазначено у заяві.

Разом з тим, ініціатива «Першого грудня» звернула увагу на недоліки президентського терміну Порошенка. «Половинчастість у боротьбі з корупцією, у реформуванні правоохоронної й судової системи. Гострою залишається проблема бідності, поглибились проблеми соціальної справедливості, в країні має місце драматичне порушення закону вартості праці», — йдеться у заяві «Першого грудня».

Члени ініціативи підкреслили, що не бачать переконливої альтернативи діючому президенту, висловивши при цьому сподівання, що за п’ять років Порошенко мав змогу пересвідчитися, що відсутність діалогу влади й суспільства не може сприяти успіхам держави.

Під заявою підписалися почесний президент Києво-Могилянської академії В’ячеслав Брюховецький, дисидент та літературознавець Іван Дзюба, дисидент Йосип Зісельс, правозахисник Мирослав Маринович, письменник Володимир Панченко, мистецтвознавець Вадим Скуратівський, дипломат Юрій Щербак, вчені Ігор Юхновський та Ярослав Яцків.

Що таке Ініціативна група «Першого грудня»?

Обʼєднання, створене у 2011 році на честь двадцятої річниці референдуму за незалежність України відомими інтелектуалами та громадськими діячами. В основу діяльності групи закладена декларація, яка містить базові принципи для обʼєднання українського народу, та Хартія вільної людини, яка «відтворює життєві орієнтири для українського суспільства».