Росія відповіла на питання Європейського суду за скаргою Сенцова. Він вимагає €12 тисяч компенсації

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Росія відповіла на питання Європейського суду з прав людини за скаргою українського режисера, політвʼязня Олега Сенцова, засудженого РФ до 20 років колонії суворого режиму. Розгляд справи виходить на фінішну пряму.

Про це повідомила адвокат Міжнародної правозахисної групи «Агора» Наташа Добрева, яка представляє Сенцова в Страсбурзі, передають «Ведомости» .

Вона зазначила, що рішення ЄСПЛ слід чекати після розгляду міждержавної скарги «Україна проти Росії» щодо Криму.

Сенцов у скарзі стверджує, що був громадянином України на момент затримання російськими силовиками в Сімферополі у травні 2014 року і, таким чином, перебуває поза юрисдикцією російської влади. Його визнання громадянином Росії є незаконним. Він також ставить під сумнів статус судді, що ухвалював рішення про його арешт. Сенцов скаржиться, що він не міг передбачити, що його опозиційна діяльність, яка максимум може бути кваліфікована як хуліганство, потягне за собою обвинувачення у вчиненні одного з найтяжчих злочинів. Він вимагає €12 тисяч компенсації моральної шкоди, завданої в результаті попереднього увʼязнення протягом 1,5 року.

ЄСПЛ комунікуваав скаргу у вересні минулого року. Він поставив російському уряду сім питань, в тому числі чи перебував заявник під юрисдикцією Російської Федерації і чи був суддя, який ухвалив рішення про арешт Сенцова 11 травня 2014 року, «посадовою особою, наділеною, згідно із законом, судовою владою».

  • У серпні 2015 року російський суд засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням в організації терактів в анексованому РФ Криму. Він свою провину не визнає, а 14 травня 2018 року почав голодувати. Активіст голодував 145 днів і вимагав, щоб влада Росії звільнила 64 українських політвʼязні.
  • 25 жовтня Олегу Сенцову присудили премію Європейського парламенту імені Сахарова. Її розмір — €50 тисяч.