У Каліфорнії відмовилися від смертної кари

Автор:
Олена Мельник
Дата:
У Каліфорнії відмовилися від смертної кари

California Department of Corrections and Rehabilitation via Getty Images

В американському штаті Каліфорнія ввели мораторій на смертну кару. Розпорядження 13 березня підписав губернатор штату Гевін Ньюсом. Таким чином він помилував 737 засуджених, які перебувають у камерах смертників.

Указ анулював протокол про смертельну інʼєкцію в Каліфорнії. Однак він не скасовує вирок засудженим, тому вони і надалі залишатимуться за ґратами.

Сам Ньюсом вважає, що система смертної кари у США дискримінує психічно хворих обвинувачених, людей різних рас або тих, у кого немає грошей на дорогого і хорошого адвоката. Вона також є надто дорогою для держави — на неї витрачають мільярди доларів платників податків.

«Наша система смертної кари стала провалом. Умисне вбивство іншої людини — це неправильно. І як губернатор я не буду підтримувати кару будь-якої людини. Вона необоротна і непоправна у разі людської помилки», — заявив Ньюсом.

Зазначимо, що Каліфорнія була одним із 31 штату США, де досі дозволена смертна кара. І хоча американські губернатори не мають повноважень скасувати закон про смертну кару, вони можуть відмовитися підписувати будь-які смертні вироки і замінити їх довічним увʼязненням.

  • У Китаї стратили серійного вбивцю Гао Ченгена, якого в ЗМІ встигли прозвати «Джеком-різником». Ченген з 1988 по 2002 рік убив 11 дівчат і жінок.
  • А на Шрі-Ланці почали шукати катів за оголошенням у газеті після того, як президент країни оголосив, що відновить смертну кару.