Школярку-активістку зі Швеції Грету Тунберг номінували на Нобелівську премію миру

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Школярку-активістку зі Швеції Грету Тунберг номінували на Нобелівську премію миру

World Economic Forum / Flickr

Школярку-активістку зі Швеції Грету Тунберг, яка бореться з глобальним потеплінням, номінували на Нобелівську премію миру. Про це повідомляє Time. На престижну нагороду 16-річну дівчину висунули норвезькі політики.

«Кліматична загроза може бути однією з найбільш важливих причин війни та конфлікту. Масовий рух, який розпочала Грета, є дуже важливим внеском у підтримання миру», — заявив один із представників парламенту Фредді Андре Овстегар.

На своїй сторінці у Facebook Грета написала, що це для неї честь, і вона дуже вдячна за номінацію.

Дівчина, яку TIME назвало одним з найвпливовіших підлітків у 2018 році, надихнула сотні тисяч учнів у школах по всьому світу на проведення страйків, щоб привернути увагу до проблеми зміни клімату. У грудні 2018 року Тунберг виступила на конференції ООН зі зміни клімату в Польщі, де вона закликала законодавців і урядові органи до дій для запобігання глобальному потеплінню.

На зустрічі Всесвітнього економічного форуму в Давосі у Швейцарії в січні 2019 року вона виступила з промовою перед політиками з усього світу. «Я хочу, щоб ви діяли так, ніби горить ваш будинок, адже так воно і є», — підкреслила тоді Грета.

  • У 2019 році на Нобелівську премію миру претендують 304 кандидати. З них 219 — фізичні особи, 85 — організації. Імена номінантів на нагороду зберігаються в таємниці протягом 50 років. Премія вручається щорічно людині або організації, які зробили все можливе для досягнення миру в усьому світі.
  • У 2018 році на премію висунули 331 претендента: 216 осіб та 115 організацій. Лауреатами стали гінеколог з Конго Денис Муквеге й іракська правозахисниця Надя Мурад. У 2017 році лауреатом Нобелівської премії миру стала Міжнародна кампанія за ліквідацію ядерної зброї (ICAN).