Вибухи мінометів «Молот»: при виробництві були допущені дефекти, а поставки в армію призвели до збитків

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

При виробництві 120-мм мінометів «Молот» були допущені дефекти через ненадійність деталей, а поставка мінометів в армію призвела до збитків у розмірі 7,2 млн гривень, які зараз розслідує військова прокуратура Київського гарнізону.

Про це йдеться у розслідуванні журналістів «Української правди» — «Не хлопчиками єдиними. Чому справа Гладковського — лише верхівка айсберга».

За версією військової прокуратури, чиновники 5277 військового представництва Міноборони халатно ставилися до своїх обовʼязків при контролі поставок «Молотів» у військові частини, що і призвело до збитків.

«У грудні 2018 року [...] між Міністерством оборони та ВАТ «Завод «Маяк», який входить до структури концерну «Укроборонпром», був укладений контракт на поставку мінометів калібру 120 мм М120-15 вартістю 483 тис. грн за одиницю. Під час поставки у військову частину А4559 (смт. Оржів Рівненської області) у частині мінометів виявлені технічні недоліки, а частина з них під час нетривалої експлуатації вийшли з ладу», — йдеться у повідомленні.

За версією слідства, «Маяк» не міг самостійно виробляти міномет, оскільки не мав усього обладнання, тому завод купував відсутні механізми в інших виробників та приватних постачальників. Таким чином, при виготовленні зброї встановлювали деталі поганої якості.

«50% складників міномета постачав «Старокраматорський машинобудівний завод», який належить колишньому регіоналу Максиму Єфімову. Нині народний депутат входить до фракції БПП», — вказують журналісти. У той же час, у суді «Старокраматорський машинобудівний завод» вимагає від «Маяка» сплатити заборгованість 3,7 млн гривень за постачання мінометів.