Убивство словацького журналіста Куцяка: поліція звинуватила мультимільйонера Маріана Кочнера

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Убивство словацького журналіста Куцяка: поліція звинуватила мультимільйонера Маріана Кочнера

Beata Zawrzel / NurPhoto via Getty Images

Словацька поліція заявила про висунення звинувачень найбагатшому бізнесмену Словаччини Маріану Кочнеру у вбивстві журналіста-розслідувача Яна Куцяка та його нареченої Мартіни Кушнірової. Про це повідомляється на сторінці поліції Словаччини у Facebook.

Жодних подробиць поліція більше не повідомляла.

Маріан Кочнер — один з фігурантів матеріалів Яна Куцяка, проти якого журналіст подавав кримінальну скаргу через імовірні загрози. Поліція тоді закрила справу, навіть не допитавши Кочнера. Слідчі висунули звинувачення Кочнеру більш ніж через рік після резонансного вбивства.

Його імʼя фігурувало у так званих «списках мафії» — документах, які, імовірно, просочилися з поліції в 2005 році, з переліком підозрюваних у причетності до організованої злочинності в країні.

Маріан Кочнер — інвестиційний бізнесмен і колишній кандидат на посаду мера Братислави

Marián Kočner / Facebook

Журналіста-розслідувача видання Aktualíty Яна Куцяка застрелили у власному будинку в селищі Велька Мача у лютому 2018 року, разом з ним вбили його наречену. Куцяк був автором низки резонансних розслідувань, зокрема про звʼязки італійської мафії з представниками правлячої Соціал-демократичної партії Словаччини.

Убивство викликало великі протести в Словаччині, після чого премʼєр-міністр Роберт Фіцо, міністр внутрішніх справ Роберт Каліняк і глава поліції Тібор Гаспар були змушені подати у відставку. На них поклали відповідальність за те, що вони не розслідували діяльність Кочнера, хоча його підозрювали у декількох злочинах, зокрема економічних.