Порошенко звільнив голову Служби зовнішньої розвідки Єгора Божка. Його призначили заступником міністра закордонних справ

Дата:
Порошенко звільнив голову Служби зовнішньої розвідки Єгора Божка. Його призначили заступником міністра закордонних справ

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Президент Петро Порошенко підписав указ про звільнення голови Служби зовнішньої розвідки України Єгора Божка. Його призначили заступником міністра закордонних справ.

У четвер на сайті глави держави зʼявився указ президента про звільнення Божка, датований 13 березня. «Звільнити Божка Єгора Валерійовича з посади голови Служби зовнішньої розвідки України», — йдеться в документі.

Божка призначили заступником міністра закордонних справ Павла Клімкіна, повідомляється на сайті Кабінету міністрів. Розпорядження про призначення датоване датою звільнення Божка — 13 березня.

Екс-голову Служби зовнішньої розвідки привітав з новим призначенням голова МЗС Павло Клімкін у Twitter.

Божок — кадровий дипломат. Він очолив СЗР у вересні 2017 року. До того з червня 2015 року він виконував обовʼязки глави місії України при НАТО.

Зазначимо, нещодавно перший заступник Божка Сергій Семочко опинився в центрі скандалу та під слідством.

Що сталося?

Журналісти програми «Бігус. Інфо» 2 жовтня оприлюднили розслідування, у якому стверджується, що родина Сергія Семочка, колишнього керівника економічної контррозвідки СБУ, а нині першого заступника керівника Служби зовнішньої розвідки, має нерухомість вартістю понад 200 млн грн, а дехто з його родичів — громадянство Росії.

Журналісти зʼясували, що Семочко живе в елітному містечку в Козині, у будинку на 333 кв. м, який у лютому 2016 року придбала Тетяна Лисенко. Тетяна Лисенко і Сергій Семочко в 2013 році приватизували сусідні ділянки під Ялтою, де Сергій працював до анексії Криму. Брат Семочка Андрій був прописаний за адресою Тетяни Лисенко в Ялті. Крім двох дорослих дітей — Анастасії та Станіслава, у Тетяни Лисенко є неповнолітній син Ілля, який в Instagram спочатку фігурував як Семочко, а потім змінив прізвище на Лисенко.

16 жовтня СБУ повідомила, що на підставі цього розслідування розпочато кримінальне провадження за статтею «державна зрада» у відношенні Семочка.

Що говорив Семочко?

Семочко заперечував всі підозри і звинуватив журналістів у маніпуляціях. За словами Семочка, у його цивільної дружини Тетяни Лисенко справді був туристичний бізнес у Криму, після анексії півострова Росією його продали, і це дозволило придбати нерухомість під Києвом. Семочко заявив, що ані в нього, ані у Лисенко немає російського громадянства. Він натякнув, що спецслужби Росії можуть підробити інформацію про громадянство, тим більше якщо людина раніше жила у Криму.

Що говорив Божок?

Наприкінці січня 2019 року Божок дав інтервʼю виданню LB.ua у якому пояснив, чому Сергій Семочко не відсторонений від служби попри розслідування. Він розповів, що Сергій Семочко — «реально міцний оперативник». «Він старанно працює, робить декілька таких речей, які справді корисні з точки зору національних інтересів. Я не можу сказати, що конкретно, бо тоді точно порушу закон. Зазначу лише, що завдяки моєму першому заступнику ми змогли нейтралізувати низку дій РФ щодо легалізації окупованих територій», — сказав Божок.