У двох мечетях Нової Зеландії сталася стрілянина: десятки людей поранені та вбиті

Автор:
Олена Мельник
Дата:

У двох мечетях у місті Крайстчерч у Новій Зеландії озброєні злочинці відкрили стрілянину. За попередніми даними, загинули 30 осіб, десятки поранених доставлені в лікарні. Про це повідомляє New Zealand Herald.

Поліція заарештувала чотирьох осіб за напад — це три чоловіки та одна жінка. Один з них — 28-річний австралієць Брентон Таррант. Раніше він написав 37-сторінковий маніфест, у якому заявляв про свої наміри і назвав події «терористичною атакою».

На момент захоплення в мечетях на молитві перебували сотні вірян. Трагедія сталася близько 13:45 за місцевим часом, або о 3:45 за Києвом. Поліція поки не оголосила офіційних данних про кількість загиблих.

Вбивця вів пряму трансляцію розстрілу людей у мечеті протягом 17 хвилин. Facebook видалив аккаунт нападника в соцмережі і зняте ним відео, а також його обліковий запис в Instagram.

Премʼєр-міністр Нової Зеландії Джасінда Ардерн назвала стрілянину в Крайстчерчі «одним з найбільш похмурих днів» в історії країни, пише Інтерфакс-Україна .

«Очевидно, що те, що тут сталося, є екстраординарним і безпрецедентним актом насильства», — сказала вона.

За її словами, багато постраждалих можуть бути мігрантами і біженцями, проте «вони вирішили зробити Нову Зеландію своїм домом».

Влада просить жителів залишатися у своїх будинках і повідомляти про підозрілі факти правоохоронцям. Усі школи і державні установи міста закриті. Також скасовано прийом у лікарні міста.