«Це провал у розслідуванні». Холодницький заявив, що НАБУ приховало від САП матеріали про розкрадання в оборонній сфері

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Голова Спеціальної антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявив, що Національне антикорупційне бюро України приховало від САП матеріали розслідування в оборонному комплексі. Про це він сказав у програмі «Право на владу» на каналі «1+1».

«Якщо говорити про провадження, в якому фігурувала «Оптимумспецдеталь», то тут я визнаю, це провал у розслідуванні, це провал у процесуальному керівництві також. Мені шкода визнавати, але про ці 87 сторінок тої переписки прокурори САП не знали, тому що вони на руки передані головним військовим прокурором Матіосом керівнику детективів Калужинському. Де далі ці матеріали поділися в стінах НАБУ, ми не знаємо», — сказав він.

«Зрозумійте правильно: детективи — це ті, хто дають прокурорам матеріали, з якими треба йти до суду. Якщо ці матеріали десь губляться в стінах НАБУ, прокурор жодним чином не може їх побачити. Хоча закон зобов’язує детективів надавати всі матеріали», — розповів він.

Холодницький заявив, що САП здійснює нагляд за НАБУ, але не може повністю контролювати роботу детективів бюро.

«САП здійснює нагляд [за НАБУ]. Але САП не може проконтролювати моментів, коли матеріали фактично ховаються від прокурорів, фізично ховаються. І САП не може проконтролювати моменти, коли ці матеріали фактично зникають. Сьогодні вже пішла 9 доба, як я не можу добитися від керівництва НАБУ інформації, де ці матеріали. Якби не Bihus.Info, ми би про ці матеріали і не дізналися. Не вина прокурорів у тому, що від них фізично приховують інформацію», — заявив Холодницький.

На питання ведучої, чи знав директор НАБУ Артем Ситник про те, що його підлеглі «беруть хабарі», Холодницький сказав: «Це моя здогадка, яка повинна бути перевірена ДБР. Я вважаю, що знав».

  • В останній частині розслідування Bihus.Info журналісти розповіли, що НАБУ викреслило компанію «Оптимумспецдеталь» Андрія Рогози, який був партнером сина екс-заступника секретаря Ради нацбезпеки та оборони Олега Гладковського Ігоря, зі списку фіктивних. Це дозволило фірмі співпрацювати з підприємствами оборонного сектора.
  • На основі цього сюжету Державне бюро розслідувань порушило кримінальну справу проти «службових осіб правоохоронних органів» за ч. 3 ст. 368 КК (Отримання хабара в особливо великих розмірах).