«Я молився, щоб у стрільця закінчилися патрони». Відвідувачі мечеті у Крайстчерчі розповіли, як терористи розстрілювали людей

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Свідок розстрілу у новозеландській мечеті Аль-Нур у місті Крайстчерч розповів, що у бійні брала участь молода дівчина, яка, за його словами, стріляла у спини людей, які намагалися втекти.

Про це він розповів журналістам CNN.

За словами чоловіка, який побажав залишитися анонімом, він проїжджав на своїй вантажівці повз мечеть, коли побачив, що на землі біля будівлі лежать люди.

«Я проїжджав повз, я бачив людей, які лежать на землі, тому я зупинився, а потім, щойно я вийшов із своєї вантажівки, почув постріли. Я спробував допомогти людям», — сказав він, додавши, що побачив чоловіка з 4-річною дитиною на руках, якому стріляли у спину.

За його словами, чоловік з дитиною підбіг до нього і почав просити доставити його доньку у лікарню. «Швидкої допомоги не було видно, тому я взяв їх у свою машину і відвіз до лікарні», — сказав очевидець.

Ще один свідок розповів CNN, що він перебував у ванній в мечеті, коли почалася стрілянина. За його словами, відкрили стрілянину кілька людей.

«Я повернувся, щоб відкрити двері в туалет, і вони почали стріляти. Я запитав, що відбувається. А вони просто продовжили стріляти і стріляти. Я закрився і розбив вікно», — сказав він, додавши, що таким чином зміг втекти.

Інший свідок сказав, що він молився, щоб у стрільця «закінчилися патрони». Він розповів, що один з парафіян мечеті сказав йому залишатися на місці, а після стрілець вистрілив йому у груди.

Одна жінка розповіла, що приїхала в мечеть із сином. Її дитина вийшла з машини, а вона поїхала шукати місце для паркування і після почула постріли. Вона обʼїхала навколо мечеті і побачила «багато тіл зовні».

Жінка не змогла знайти свого сина і чекає новин у мечеті вже четверту годину. Поліція поки не каже їй, чи живий її син. «Це здається неможливим... Я відчуваю себе вбитою і спустошеною», — сказала вона.

  • 15 березня злочинці напали на дві мечеті: одна розташована на Дін-Авеню у Крайстчерчі, інша — в його передмісті Лінвуді. Внаслідок стрілянини було вбито 49 осіб і щонайменше 20 тяжко поранено. Один із стрільців вів трансляцію розстрілу з нашоломної камери GoPro. Головний підозрюваний — 28-річний австралієць Брентон Таррант. Він опублікував «маніфест» на понад 70 сторінках, у якому він виступив проти іммігрантів, назвавши їх «загарбниками».
  • Поліція пізніше затримала чотирьох нападників — трьох чоловіків і одну жінку. Але пізніше стало відомо, що одного підозрюваного відпустили. Правоохоронці вважають, що він не мав жодного відношення до події. Звинувачення у вбивстві висунули одному із затриманих — чоловікові у віці близько 20 років.