Затримання, обшуки та тиск на свободу слова. Правозахисники опублікували доповідь про ситуацію з правами людини в окупованому Криму

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Кримська правозахисна група (КПГ) підготувала та опублікувала Моніторинговий огляд ситуації з правами людини в Криму за лютий 2019 року. В огляді зібрані різні факти порушень прав людини на півострові.

Експерти правозахисної групи зафіксували за цей період нові факти затримань, обшуків, тиску на свободу слова та вираження поглядів, а також нові порушення норм міжнародного гуманітарного права в окупованому Криму.

Лише в лютому в Криму відбулося шість обшуків та затримань, пʼять з яких зазнали кримські татари. Так, 14 лютого відбулися обшуки в Червоногвардійському районі в будинках Решата Емірусеїнова і його сина Рустема, Арсена Абхаїрова, Ізета Абдулганієва та його сина Ескендера. За словами очевидців, під час обшуку матері Арсена Абхаїрова стало погано, їй викликали карету швидкої допомоги, але лікарів до жінки не пропустили.

Після обшуку Ескендера Абдулганієва, Арсена Абхаїрова та Решата Емірусеїнова відвезли в управління ФСБ, де висунули звинувачення в причетності до організації «Хізб ут-Тахрір».

Загалом у лютому загальна кількість позбавлених волі у «справі кримських мусульман» — 32 людини. Усіх звинувачують в участі в «Хізб ут-Тахрір» та створенні або участі в терористичній організації. Пізніше деяким фігурантам також висунули звинувачення в насильницькому захопленні влади. У цих справах зафіксовано незаконні методи ведення слідства та застосування тортур для отримання зізнань.

Також влада РФ оголосила в розшук голову правління Кримськотатарського ресурсного центру, члена Меджлісу кримськотатарського народу Ескендера Барієва. Йому інкримінують публічні заклики до вчинення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності РФ, з використанням ЗМІ. Це обвинувачення повʼязане з громадською та політичною діяльністю Барієва.

Крім того, правозахисна група зібрала інформацію про 52 кримінальні справи проти жителів Криму за ухилення від служби в ЗС РФ, у 50 з яких уже винесені вироки.

Також днями Державний департамент США представив щорічну доповідь про систематичне порушення прав людини в українському Криму. В опублікованій доповіді наведено перелік тих сфер, де російська окупаційна влада порушує права людини.

Зафіксовано викрадення, тортури, незаконне поміщення в психіатричні лікарні, жорстоку поведінку з затриманими, обмеження свободи слова та свободи зібрань, а також системну дискримінацію кримських татар та етнічних українців.